EIXAMPLE
Sopar egipci a la terrassa
El museu dedicat als faraons allarga la seva original oferta gastronòmica fins a l'octubre
Lorena Sebastià i Alain Romero trien platillos al sopar de l’Egipci. /
L'oferta no pot ser més original. Un sopar egipci sota la llum de les estrelles després d'un interessant recorregut històric per l'Egipte més faraònic. I en ple Eixample. Oci i cultura. El primer sopar temàtic ofert per un museu a Barcelona triomfa i s'allarga almenys fins al mes d'octubre.
L'anomenat Banquet Etern es fa tots els divendres a la nit, de 20.30 a 22.30 hores, al Museu Egipci (València, 284). De nit, les portes del museu privat es tanquen i la vintena de persones que queden a dins es disposen a realitzar un viatge en el temps, primer, i gastronòmic després, per 35 euros.
MOLTES ANÈCDOTES / «No hi ha cap recepta escrita del que cuinaven els egipcis, però sí dibuixos en què es representen els banquets eterns a les tombes o cases de l'eternitat», explica Núria Castro, egiptòloga especialitzada en vida quotidiana, medicina i farmacopea. Amb múltiples anècdotes, condueix el grup per les sales del museu i explica els seus principals tresors relacionant-los amb l'alimentació.
Els visitants aprenen que els egipcis disposaven d'una dieta variada: cereals, llegums, vegetals i fruites. I obtenien la proteïna animal de l'apreciadíssima carn de toro i de les aus. «Perquè no menjaven peix. Per a ells tot el que venia del mar era dolent», indica. «Practicaven allò de Tot el que vola a la cassola», fa broma la guia, que destaca entre aquestes aus l'ànec i l'oca, «el millor després del toro». Les gallines van arribar de Grècia.
Entre vitrines, ninots mil·lenaris articulats, una figura en erecció i mòmies, el grup puja a la terrassa, un tranquil interior d'illa on esperen unes petites cassoletes de degustació de diferents plats: humus (puré de cigrons), amanida de llenties, crema de carbassó, pernil d'ànec amb dàtils, pollastre marinat amb llet i all, síndria amb formatge blanc, dàtils amb fruita seca i mató.
12 ANYS D'EXPERIÈNCIA / «A mi aquest sopar me l'ha regalat la meva amiga Pilar per al meu aniversari. Sap que m'encanta l'egiptologia», explica Hortensia Hernández, administrativa de 59 anys. La seva amiga, Pilar Ceresuela, de 61 anys, assenteix. Totes dues es mostren satisfetes amb l'experiència divulgativa i gastronòmica.
Notícies relacionades«M'ho va recomanar la meva cap i per això l'hi he regalat a la meva parella. Ens ha agradat, però pensava que era més un sopar, que estaríem sols en una taula i que ens servirien», critica Lorena Sebastià, tècnica en prevenció de 35 anys.
«Nosaltres ja avisem que es tracta d'una degustació, no un sopar. I a la gent li agrada. De fet, fa 12 anys que ho fem. Vam ser el primer museu a oferir una experiència gastronòmica», aclareix Gemma Castro, germana de la guia egiptòloga i filòloga experta en alimentació. Potser la confusió comença amb el nom de l'activitat, Banquet Etern.
- Les emocions i la parella La moda de ligar en el 'super' abre un debate sobre cómo iniciar una relación sentimental
- Aina Tarabini: "Hi ha hipocresia amb l’FP: tothom diu que és molt bona però no per als seus fills"
- Vinícius fa enfadar Florentino
- De la bona ‘vibra’ al català
- La lluita electoral s’agreuja després de la victòria de Harris en el debat amb Trump