25.000 persones participen en la desfilada del Pride Barcelona

La marxa se centra en la defensa dels drets del col·lectiu transsexual

icoy34642632 pride parade barcelona160709211613 / JOAN CORTADELLAS

icoy34642632 pride parade barcelona160709211613
icoy34640797 pride parade barcelona160709180536
icoy34637352 pride parade barcelona160709180629

/

2
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

Unes 25.000 persones han participat aquest dissabte en el Pride Parade de Barcelona, dins de l'edició del 2016 de la setmana de celebracions que ha protagonitzat el col·lectiu LGTBI. Aquest any, la manifestació estava dedicada a la defensa dels drets del col·lectiu transsexual. Ha començat a la plaça d'Espanya a les cinc de la tarda i ha arribat al seu destí, el Moll de la Fusta, a les set del vespre tocades.

Joves, gent gran, famílies amb nens han omplert carrosses i camions que han desfilat pel Paral·lel per finalitzar davant de l'escenari on una actuació musical ha precedit la lectura d'un manifest per part de la primera mossa d’Esquadra transsexual, Marta Reina, i l'activista transsexual Damián Díaz.

Encapçalava la manifestació, a més d'una bandera en homenatge als assassinats en la massacre homòfoba d'Orlando, una pancarta que deia: ‘Persones trans, tan comunes com diverses”. I en la desfilada es podia observar la diversitat defensant la diversitat. “Som dones, som transsexuals, som iguals”, proclamava una integrant del col·lectiu des d'un dels camions. En un altre, amb pares i fills, es veien samarretes amb el lema ‘Eufòria de gènere’, en al·lusió al fet que la transsexualitat és considerada un trastorn d'identitat sexual: disfòria de gènere. Les famílies dels menors en aquesta situació, la de sentir-se nens i que els vegin com una nena o viceversa, lluiten per aconseguir que es deixi de veure com una malaltia, perquè es imposi la despatologització.

INDEPENDENTISTES I ESPANYOLISTES

No molt lluny anava el de Ciutadans, que ha triomfat al repartir ventalls amb el seu emblema: la calor era considerable. També hi havia camió del PSC i un altre d'independentista, que advertia, en anglès: “Estima com vulguis la República catalana”. I mentre corejaven crits a favor de la independència, participants amb la samarreta de la selecció espanyola passaven pel seu costat.

Més tard, un jove no entenia que es llegís part del manifest en català: “L'orgull és de tots”. Al finalitzar la desfilada ha arribat l'hora del manifest. Reina i Díaz han abordat totes les facetes de la vida d'una persona. Han demanat una atenció sanitària digna per als transsexuals, que es combati amb fermesa la violència que pateixen, el 'bullying' escolar. Han recordat el cas d'Alan, un transsexual de 17 anys que es va suïcidar el desembre passat després de ser assetjat a l'escola.

LA MASSACRE D'ORLANDO

Notícies relacionades

També els polítics han pres la paraula. Després de la lectura del manifest, han comparegut a l'escenari l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; els consellers de la Generalitat, Santi Vila i Toni Comín, el tinent d'alcalde socialista Jaume Collboni. También representants de Ciutadans i ERC han estat a la desfilada.

Colau ha recordat la massacre d'Orlando i ha defensat que Barcelona és una “ciutat refugi” també per als que fugen de la persecució homòfoba. Comín, conseller de Salut, ha assegurat que totes les dones comptaran amb la possibilitat de ser mares, un dia després d'anunciar que les dones lesbianes i sense parella accediran a la reproducció assistida.