UNA ENTITAT DE SANT MARTÍ

Tango amb accent català

L'associació Los Botijas divulga la cultura uruguaiana a Barcelona i participa en moviments veïnals -- El col·lectiu d'immigrants organitza tallers de tango, guitarra i dansa folklòrica

Ball 8Un moment d’una dansa de membres de l’associació.

Ball 8Un moment d’una dansa de membres de l’associació. / LOS BOTIJAS

2
Es llegeix en minuts
SILVIA ALBERICH / BARCELONA

Crear un marc de trobada entre la societat catalana i la uruguaiana. Aquest és l'objectiu amb què, el 8 de desembre del 2001, es va fundar l'Associació Uruguaiano-Catalana Los Botijas a Rubí de la mà d'un grup de 15 persones, format majoritàriament per uruguaians, encara que també hi havia catalans i algun argentí. Fa cinc anys que l'entitat té la seu a Sant Martí.

«La majoria acabàvem d'arribar del nostre país i érem un col·lectiu molt petit. A penes hi havia 40 uruguaians empadronats a Rubí», recorda Adalberto Bentancor, president de l'associació i un dels fundadors. «Des de la seva creació, Los Botijas va voler ser un projecte multicultural diferent amb arrels uruguaianes, però molt vinculat a Catalunya», diu.

«Los Botijas -continua- significa nens en uruguaià, i és el nom amb què vam batejar l'entitat perquè molts dels nostres projectes de cooperació internacional estan vinculats a la infància. N'hi ha un, per exemple, en el qual participem amb una oenagé amb la qual ajudem menors uruguaians que viuen al carrer».

El 2005, dins de l'entitat va sorgir el Grup de Candombe Los Botijas. «Era una secció formada per 40 membres i organitzaven tallers de candombe, un estil musical amb ritmes afrouruguaians tocat amb tambors. Amb aquest grup participem en moltes activitats i festes populars, com la Mercè o la Fira d'Abril», detalla el president.

Per motius laborals, el 2010, diversos membres de l'entitat es van traslladar a Barcelona i, amb ells, també l'associació. Al principi, Los Botijas es van ubicar al barri del Besòs i el Maresme i, des de fa un any i mig, estan als baixos del carrer d'Andrade, 176, on comparteixen espai amb l'Associació de Veïns de Sant Marti de Provençals, ja que també formen part de la seva junta. «Encara que seguim portant a terme projectes de cooperació internacional, des que vam arribar a Barcelona estem més involucrats amb temes veïnals i reivindicatius i amb la difusió de la nostra cultura en diferents actes», exposa Beatriz García Cáceres, una altra fundadora.

El 21 de maig Los Botijas van participar en el Dia Mundial de la Diversitat Cultural a Sant Martí. «Encara hi ha gent que no entén la diversitat. Per això, aquesta jornada, que va atraure 600 persones i que esperem que es pugui fer cada any, pretén sensibilitzar-los a través de tallers, gastronomia i música», destaca Bentancor.

Tallers integradors

Notícies relacionades

La tasca cultural i integradora d'aquesta associació està reforçada per diferents tallers artístics setmanals que serveixen «per difondre les icones folklòriques del nostre país i d'altres cultures», anota el seu president. «Encara que el nostre grup de candombe ja no existeix -continua-, col·laborem amb un grup de percussió africana i tenim un taller de danses folklòriques».

Des de fa quatre mesos, a aquests dos tallers s'hi han unit un de tango i un altre de guitarra. «L'objectiu és ensenyar aquestes disciplines i integrar-les en un grup heterogeni, ja que la meitat de l'alumnat és català i l'altra meitat, uruguaià i argentí», detalla Claudio César, professor dels dos tallers.