Hotels de luxe a Moscou i entrades de Port Aventura

La revisió d'una partida de despeses de representació escollida a l'atzar treu a la llum la desaparició de més de 3.000 euros sense justificar

mjibanez20262353 tarragona  tarragon s  07 09 2012      terrenos a 160602173834

mjibanez20262353 tarragona tarragon s 07 09 2012 terrenos a 160602173834 / TERRENOS A LADO DE PORT AVENTURA DESTINADOS A NUEVO PARQUE TEMA

2
Es llegeix en minuts
XABI BARRENA / J. G. ALBALAT

Com acostuma a passar en aquests casos, l’ús dels fons públics amb què es nodria Barcelona Regional (BR) no es va limitar a projectes ruïnosos, sinó que també es va utilitzar per a diversos pagaments de dubtosa justificació. Precisament, l’alt percentatge de despeses de representació respecte del total, un 15% (200.000 euros), va obligar els auditors a revisar, a l’atzar, una part d’aquestes despeses.

I el que van trobar és que més de 3.000 euros van ser gastats sense presentar després cap mena de comprovant.

El més sucós, amb tot, és la llista detallada de despeses poc habituals. A càrrec del director general de BR i de BSUS, Willy Müller i, també, d’Alejandro Rocabert, que apareix com a gerent de BSUS entre el 2012 i l’abril del 2015 (poc abans de les eleccions i sis mesos després d’haver-se dissolt la filial), i anteriorment apoderat de la mateixa BR.

Müller, per exemple, va passar dues nits a Moscou, l’agost del 2013, al mòdic cost de 900 euros per dia d’allotjament, és a dir, 1.800 euros. Entre el 30 d’agost i l’1 de setembre es va deixar en una ciutat brasilera més de 900 euros, dels quals 500 van correspondre al lloguer d’un vehicle. Aquest diari ha comprovat que per 70 euros al dia és possible llogar un vehicle tipusSUV de gamma alta, almenys a la ciutat de Brasília.

Un altre capítol significatiu són els àpats en cap de setmana. D’entre 100 euros, un sopar per a dos, a prop de 300 euros, un dinar per a cinc. I no solament això. Amb la targeta de crèdit de BR, Müller va comprar vi per un import de 150 euros per assistir a un sopar en una masia i, fins i tot, es va deixar 150 euros més en entrades a Port Aventura.

Visita de Chang Mario Efrén

L’episodi més sorprenent és el pagament de l’estada d’un tal senyor Chang Mario Efrén, del qual ningú diu tenir ni idea de qui és. El seu pas per la ciutat li va costar a l’erari públic 900 euros, només del seu allotjament en un hotel. Que quedi constància, així mateix, que, com a bon arquitecte, a Müller li agraden no només els parcs d’atraccions. A la llista de despeses hi ha també una entrada per al Moma, el museu novaiorquès d’art modern, que va costar 20 euros.

Rocabert actua d’una manera semblant. S’allotja al MarriotTverskaya de Moscou durant tres nits de desembre del 2011, i aporta 2.000 euros a les arques de l’empresa hotelera nord-americana. Aquest diari ha sigut incapaç de reservar una habitació durant aquells dies per més d’un terç del preu pagat per Rocabert. A menys que no fos una única habitació. En un altre viatge a Moscou, l’apoderat es deixa un total de 900 euros en tres dies d’àpats en restaurants.

Els àpats dominicals de Rocabertels costen als barcelonins una bona quantitat de diners. L’apoderat mostra una especial predilecció pel marisc. Ni Müller ni el seu empleat justifiquen ni detallen amb qui compartien aquests àpats en dies festius.

Notícies relacionades

Un altre episodi estrany. Com es detalla a la peça adjunta, BSUS va contractar tres intermediaris a la Xina, el Brasil i Rússia per aconseguir projectes en aquests països. En el cas del brasiler senyor Moncorvo, Rocabertli paga el bitllet d’avió a Barcelona, un d’intern al Brasil i l’hotel a la capital catalana, malgrat que en els seus emoluments es consigna una partida per a aquest tipus de despeses. La beca per a Moncorvo suma 1.600 euros.