VEÍ DE GRÀCIA. Roger de Gràcia, periodista i presentador de TV-3

«A Gràcia es respira una manera de ser i conversar»

El 'caçador(s) de paraules' de TV-3, Roger de Gràcia, va ampliant el registre com a usuari de vocables. És periodista, guionista i presentador de programes, i per Sant Jordi va presentar la seva primera novel·la, gran part escrita en locals de Gràcia

Roger de Gràcia, a la terrassa de La Cafetera, a la plaça de la Virreina, 2.

Roger de Gràcia, a la terrassa de La Cafetera, a la plaça de la Virreina, 2. / alvaro monge

2
Es llegeix en minuts
CARME ESCALES / BARCELONA

«Bevent rom per ambientar-me a Cuba», Roger de Gràcia (Barcelona, 1975) va passar moltes tardes en terrasses, bars i a la biblioteca Vila de Gràcia (Torrent de l'Olla, 104) redactant 60 dies a Cuba (Ara Llibres), la primera novel·la del periodista que, fent un gran honor al seu cognom, viu a Gràcia.

No és el seu barri de naixement. Va néixer i va créixer a Fort Pienc, en un extrem de l'Eixample. També ha viscut al Clot, el Camp de l'Arpa i el Raval, abans de fer-ho, amb la seva parella -l'actriu Agnès Busquets (Polònia, TV-3)- a Gràcia. Però el periodista i presentador de programes com Caçadors de bolets o No me la puc treure del cap, tots dos de TV-3, ja tenia vivències i vincles a la Vila de ­Gràcia.

Orígens a Bateau Lune

L'origen del cognom del periodista, podria ser «aragonès, d'un convent de nens orfes, a la Franja, que portaven les Germanes de Gràcia», explica des de la terrassa de La Cafetera, a la plaça de la Virreina. Just al davant, al número 7 de la mateixa plaça, on hi ha avui l'entranyable botiga de joguines Bateau Lune, hi va haver, al seu dia, la perruqueria -i, al darrere, vivenda- dels avis paterns del presentador.

Prop d'aquestes mateixes places i carrers, abans d'instal·lar-se al barri, ell ja havia disfrutat, a fons, amb el seu grup d'amics, de festes majors, copes i grans disbauxes, a la Gràcia per sortir.

Ara és la calma el que busca De Gràcia al seu barri homònim. Ho fa passejant el Fuet, el seu «gos salsitxa amb orelles de Batman», segons descriu el popular presentador. També ho fa llegint o escrivint a les seves terrasses, si pot, envoltat de guiris. «Intento asseure'm a prop dels que porten mapes, perquè sentir altres idiomes no em distreu», diu l'autor que es va estrenar com a novel·lista aquest Sant Jordi.

El Mama's Cafè, el Teatre Lliure i la llibreria Taifa són els seus llocs preferits, pel que s'hi cou, el tracte i la cultura que destaca, al barri on ell va anar embastant l'experiència d'una parella que, davant la seva separació, pacta viatjar a Cuba, i donar-se allà carta blanca, separats 60 dies, abans de retrobar-se en un lloc i dia determinats, cosa que ell va viure amb una exnòvia.

Aprendre's els carrers

Notícies relacionades

El periodista treballa ara en el guió d'un programa de televisió internacional d'atletes i cuiners. I ben aviat, presentarà «un programa de TV-3», avança aquest fan de Gràcia que, com molts veïns, desconeix tots els noms dels seus carrers.

«Em vaig proposar aprendre'ls passejant el meu fill, de nadó, però no ho vaig aconseguir», confessa. «Vivint aquí, desactives el GPS i et mous per intuïció», explica. «I a vegades et preguntes quant fa que no surts del barri. Tot és aquí, menys zones verdes», lamenta. «Crec, fins i tot, que a Gràcia es respira una manera de ser, conversar, fins i tot de caminar, i no hi ha crispació com en altres barris», conclou. 

Temes:

Llibres