debat sobre les inversions municipals

Colau se centra a complaure la CUP després del fiasco del ple pressupostari

El govern municipal anul·la el plenari per no perdre la votació sobre la modificació de crèdit

Barcelona en Comú i els antisistema ja es van reunir aquest dilluns i ho tornaran a fer en unes hores

3
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

Les condicions de la CUP

En una demostració de debilitat innegable –la que li causa comptar només amb 11 regidors de 41–, l’equip de govern de l’Ajuntament de Barcelona es va veure obligat ahir a ajornar el ple municipal extraordinari que s’havia de celebrar a partir de les 13.00 hores. La reunió del plenari estava prevista per aprovar una modificació de crèdit que permetria dotar de 275 milions d’euros addicionals els comptes del municipi per al 2016, que són els del 2015 prorrogats, ja que l’alcaldessa, Ada Colau, no va aconseguir el suport necessari per aprovar uns pressupostos de nou encuny a finals de l’any passat. De fet, llavors Colau ja va haver de retirar la proposta de pressupostos de l’ordre del dia d’una comissió municipal perquè no fos derrotada.

    Davant la impossibilitat de tancar uns nous comptes, Barcelona en Comú va optar per una modificació de crèdit, que a la pràctica suposa disposar de més diners a costa del superàvit. Ja va tirar endavant una modificació l’octubre passat, que va afegir 101 milions d’euros als pressupostos. És una cosa que Colau ja va anunciar en campanya que faria: una ciutat amb diners i gent en dificultats ha d’invertir aquests recursos, argumenta ella, com ho fan altres partits al consistori.

UN DESENLLAÇ DIFERENT

La modificació que es va fer a l’octubre va tirar endavant perquè Barcelona en Comú va rebre el suport d’ERC, el PSC i la CUP, que no va revelar el seu vot fins a l’últim moment. El problema és que ara el govern municipal semblava donar per fet que el desenllaç seria el mateix. Tenia el suport garantit d’ERC i el PSC, un suport que es va treballar visiblement. Però encara li faltava un vot a favor o dues abstencions. Fins divendres, l’equip de govern municipal no dubtava que la CUP faria com a l’octubre, malgrat que també ha sigut visible que l’alcaldessa no feia el mateix esforç per complaure els antisistema que els socialistes i els republicans. Divendres passat, la CUP va anunciar que votaria en contra de la proposta, i dissabte es va negar a reunir-se per intentar salvar la situació. Un últim intent amb Ciutadans tampoc va prosperar.

    El primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, va comparèixer ahir per mirar de treure ferro al que havia passat, tot i que ajornar un ple una hora i mitja abans que es produeixi no és gaire usual. Pisarello va explicar que aquest ajornament no havia interromput el diàleg, i que el govern municipal havia mantingut aquell mateix matí «una reunió profitosa» amb la CUP. «Estem d’acord amb les propostes de la CUP, ara s’han d’afinar», va dir.

NO AL PLE DE DIVENDRES

En el que es pot definir com un nou i inesperat clima d’interès per part de l’equip de govern, està prevista una altra reunió per avui, dimarts. La presidenta del grup de la CUP a l’ajuntament, María José Lecha, va corroborar ahir que hi havia hagut «un canvi»: «Ha començat una altra sèrie de reunions». El govern municipal, va afegir, ara està «més receptiu». Lecha va considerar «pràcticament impossible» un acord que permeti portar la modificació al ple de divendres que ve, tenint en compte que la CUP ha de sotmetre la decisió sobre el pacte a l’opinió de les seves assemblees.

    Pisarello, per la seva part, va explicar que aquest cap de setmana passat també hi va haver una reunió amb Ciutadans, que havia presentat una proposta de mínims que es podria subscriure, encara que no era la primera opció de pacte, i que també havia presentat un acord de màxims que el tinent d’alcalde va considerar inacceptable per ser propi d’un model de ciutat massa diferent del que proposa Barcelona en Comú.

DIÀLEG AMB RAPIDESA

Notícies relacionades

«La ciutadania ha de saber que com més tard, més difícil serà aplicar el pressupost», ha insistit Pisarello fins a la sacietat. Perquè l’equip de govern manté la tesi que la falta d’acord no és dolenta per a Barcelona en Comú, sinó que ho és per als barcelonins. Per això, el tinent d’alcalde va oferir diàleg però va reclamar rapidesa: «Hem de parlar, però hem de fer-ho amb celeritat, perquè el temps apressa».

    Es dóna gairebé per inviable que la modificació sigui sotmesa a votació en el ple ordinari que se celebrarà divendres que ve. Tot apunta que passarà a un ple extraordinari la setmana que ve. L’equip de Colau confia a superar l’escull pressupostari per pactar amb el PSC i tenir més espatlles entre les quals repartir responsabilitats de gestió.