LLUITA CONTRA LA POL·LUCIÓ

El veto dels dièsel anteriors al 1996 afectaria 63.000 vehicles de Barcelona

L'AMB pretén aplicar la mesura també als cotxes de gasolina més contaminants, però sense detallar data

El RACC demana compensar els afectats i els ecologistes estendrien la idea a turismes més moderns

vvargas32556413 barcelona    26 01 2016  barcelona    coches circu160126195641

vvargas32556413 barcelona 26 01 2016 barcelona coches circu160126195641

3
Es llegeix en minuts
VÍCTOR VARGAS LLAMAS / BARCELONA

Més de 63.000 turismes de tot Barcelona no podran circular per la capital catalana i el seu entorn a partir del 2018. Aquesta és la xifra aproximada de vehicles afectats només a la província en el cas que prosperi el pla de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) de vetar la mobilitat de vehicles dièsel fabricats abans del 1996, com va anunciar el vicepresident de transport i mobilitat, Antoni Poveda. Un territori de 36 municipis pel qual no podrien passar el 4% dels vehicles de gasoil amb més de 20 anys que integren el parc metropolità, segons l'estimació de l'ens. Dels més de 2,7 milions de vehicles censats per la Direcció General de Trànsit a tot Barcelona, 1,4 milions són dièsel.

A la capital catalana, el 7,3% dels 564.700 vehicles tenen més de 20 anys, incloent-hi turismes dièsel i de gasolina. Qüestió important, ja que Poveda va incidir que també els vehicles d'aquesta segona categoria es veurien afectats per mesures semblants, sense especificar dates de la proposta d'aplicació. Sí que ho va fer per al gasoil, la gran prioritat estratègica, ja que el seu impacte sobre l'atmosfera i sobre la salut és molt més significatiu. Si finalment el veto s'aplica sobre tot el parc automobilístic el 2018, la xifra superaria els 108.000 vehicles a tota la província.

María García

PLATAFORMA per a la QUALITAT DE L'AIRE

És un avanç que per primera vegada es parli de vetos i no de renovar la flota de cotxes, però l'estratègia encara ha de ser molt més valenta 

Dades contundents que, no obstant, no satisfan tots els sectors. No ho aconsegueixen amb la Plataforma per a la Qualitat de l'Aire, la portaveu de la qual, María García, valora que "per primera vegada el debat sobre l'impacte de la mobilitat" superi l'estadi de la renovació de la flota de vehicles. Però lamenta que la proposta no estigui en sintonia amb la que es debat “en 204 ciutats europees”, amb una restricció més estricta i amb capitals com Berlín o París que “fins i tot es plantegen prohibir la circulació de vehicles a gasoil”.

I justifica un plantejament tan dràstic al recordar l'escàndol de Volkswagen. “¿Per què prohibir un dièsel de fa 20 anys i no un de fa dos que, com s'ha demostrat, supera en 40 vegades els límits de contaminació fixats per la UE?”, exposa. Entén que l'objectiu principal sigui en un primer termini el motor dièsel, “que contamina quatre vegades més que el de gasolina”, però també demana reforçar el transport públic, impulsar el carril bus VAO o revisar el règim tarifari, aspectes que també han assenyalat des de l'AMB.

CONTROL TÈCNIC

Notícies relacionades

El RACC aplaudeix la iniciativa perquè contribuiria a “atenuar el problema atmosfèric” de Barcelona, així com el període de dos anys que es concediria als afectats per adaptar-se a la nova situació, com detalla Lluís Puerto, gerent tècnic de la fundació RACC. Però troba a faltar que es compensi els propietaris dels vehicles, “tal com va fer l'Ajuntament de Londres”. I subratlla la necessitat  de prescindir d'“iniciatives aïllades” per abordar un “programa complet de mesures, consensuat amb tots els agents implicats”, i que eviti possibles especulacions, anunciant-se “quan l'execució sigui ferma”.

Lluís Puerto

fundació racc

La idea milloraria l'atmosfera de Barcelona, però més que iniciatives aïllades s'hauria de recórrer a un programa complet i consensuat

També reclama “consens” Ramon Casas, secretari de la Federació Catalana de Tallers de Reparació d'Automòbils, que considera “precipitat” anunciar una mesura en què no se'ls ha tingut en compte, que no precisa el volum d'afectats ni quantifica el benefici potencial. Casas comparteix la necessitat de millorar l'atmosfera per a tots els ciutadans, però qualifica de dràstica una iniciativa que ell rebaixaria amb mesures que garanteixin “el manteniment adequat dels turismes i una revisió més rigorosa” dels paràmetres tècnics en les inspeccions de vehicles.