L'ATM congela les tarifes de bus i metro i amplia la T-12 gratis fins als 14 anys

L'increment del 2% del nombre de viatges i el pla de finançament pactat han possibilitat no tocar els preus el 2016

1
Es llegeix en minuts

Les tarifes del transport públic metropolità per al 2016 quedaran íntegrament congelades i fins i tot s'ampliarà la T-12 fins als 14 anys. Així ho confirma el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, que atribueix aquesta decisió de l'Autoritat del Transport Metropolità (ATM) a l'increment de viatgers del 2% (fins a l'octubre) i el compliment del pla de finançament pactat per les administracions. El resultat ha sigut un estalvi de més de vuit milions d'euros que ha permès mantenir els preus de bitllets i abonaments a l'àrea de Barcelona.

Les tres autoritats responsables (Generalitatajuntament Àrea Metropolitana de Barcelona) han pactat no incrementar les tarifes per garantir "la sostenibilitat del sistema i aprofundir amb polítiques de bonificació social per a tots aquells col·lectius que són vulnerables o necessiten un estímul per moure's en transport públic". La T-12 gratuïta cobria fins ara els menors de 13 anys (20 milions de viatges a l'any), que ara comptaran amb aquest benefici fins als 14.

Notícies relacionades

Vila lamenta que el paper de l'Estat en el finançament sigui "marginal", i destaca que el gran pes de les polítiques per afavorir el transport públic a Catalunya l'exerceixin el Govern català i les autoritats locals. L'alcaldessa Ada Colau ja va expressar el seu compromís de congelació tarifària a finals de novembre, i hores després Vila va revelar que hi havia acord unànime.

Fins a final d'octubre l'augment de viatgers va ser del 2% respecte al mateix període de l'any passat, cosa que fa preveure que el 2015 es tancarà amb 935 milions de viatges, enfront dels 915 de l'any passat.