Nova campanya per impulsar el regal de joguines no sexistes

El personatge de la patge Estel promourà la compra de joguines que no encasellin els nens

Una nena entrega la carta dels Reis a la patge Estel, ahir, a l’Ajuntament de Barcelona.

Una nena entrega la carta dels Reis a la patge Estel, ahir, a l’Ajuntament de Barcelona. / GUILLERMO MOLINER

3
Es llegeix en minuts
MARÍA TORRES | MONOGRÀFICS

Amb el lema 'No som roses o blaus', l'Ajuntament de Barcelona posa en marxa una campanya de sensibilització per fomentar, durant les pròximes dates de Nadal i Reis, el regal de jocs i joguines no sexistes. El principal objectiu és conscienciar les famílies que, en qualsevol moment de l'any però especialment en aquestes dates, la compra de joguines s'hauria de fer de manera responsable. 

Es tracta d'interioritzar que, a través de les joguines i els jocs, és possible transmetre patrons i models relacionals dels homes i les dones basats en el respecte i la igualtat d'oportunitats. Fonts de l'ajuntament assenyalen que és necessari avançar pas a pas perquè el món dels nens no es limiti a uns rols i a uns determinats jocs i joguines pel fet d'haver nascut nens o nenes. 

Des d'aquesta perspectiva, s'han pres mesures per fomentar que s'eduqui els més petits en el reconeixement de les seves potencialitats, el respecte mutu i amb la idea prioritària d'escollir les joguines sense que es coarti la seva llibertat. 

Com demostren diferents estudis de diferents posicions ideològiques, la vigilància sempre és necessària ja que, encara que les joguines no tenen sexe, són un reflex del món que ens envolta, de la nostra societat, i per això sovint se'ls atorga un rol excloent. 

Són eines amb què els nens exploren, descobreixen i adquireixen comportaments i actituds socials i relacionals, que acabaran sent part del seu bagatge com a persones, raó per la qual tenen un paper tan singular i important en el seu desenvolupament. 

PERSONATGES DE LLEGENDA

La patge Estel, personatge femení de Reis, tornarà a promoure aquest any el regal de joguines que fomentin la igualtat. Es podrà veure a la plaça Catalunya, els dies 2 i 3 de gener d'11.30 a 13.30 del matí i de 16.30 a 18.30 de la tarda, per rebre les cartes dels nens i nenes de la ciutat. 

La idea de l'ajuntament és que aquest any el centre de la capital catalana es converteixi en un nucli d'activitats aptes per a totes les edats i, entre elles, tindrà un protagonisme destacat tot el que estigui relacionat amb els Reis i la cavalcada. Per exemple, la patge Estel, una de les ajudants més famoses de Ses Majestats, que donarà bons consells per ajudar a elegir joguines que no siguin violents, ni sexistes i que no discriminin a ningú. 

Serà la mestra de cerimònies durant l'arribada dels Reis Mags a Barcelona, en peu d'igualtat amb el patge Gregori, i el dia 5 a la tarda obrirà la cavalcada, com cada any, amb la seva sorprenent carrossa. 

Barcelona compta amb aquest personatge femení de Nadal, que fomenta l'adquisició de joguines que no siguin ni violentes ni sexistes, des del 2008. El seu nom té una doble connotació, l'estrella que arriba d'Orient i guia els Reis Mags i la simbologia d'una joguina, l'estrella, que no és sexista ni violenta. 

Amb la idea d'avançar cap a l'equitat entre dones i homes, i al veure que tots els personatges de la cavalcada de Reis eren homes, el Nadal del 2008 es va incorporar oficialment la patge Estel, amb l'objectiu d'explicar als nens i les nenes de la ciutat i, sobretot, als pares i a les mares, la importància de triar joguines que promoguin la igualtat. 

MODEL IGUALITARI 

Segons fonts del consistori català, un dels objectius prioritaris d'aquesta legislatura és avançar en la no-discriminació entre homes i dones a través de la difusió de models culturals i socials més igualitaris, com a acció educadora que valora indistintament l'experiència, les aptituds i l'aportació social i cultural de les dones i els homes en igualtat de drets i sense estereotips. 

Notícies relacionades

En aquest sentit, la Xarxa d'Escoles i Instituts per a la Igualtat i No Discriminació és un exemple. Des d'aquesta xarxa es treballa amb les escoles i els instituts per una educació responsable a través d'activitats de caràcter curricular emmarcades en les diverses àrees de coneixement en horari lectiu i també de tallers i activitats específiques a càrrec de professionals d'entitats i serveis públics experts en la temàtica. 

L'objectiu de la xarxa és prevenir i limitar al màxim possible la violència, el domini, el control i l'abús de poder en les interaccions personals i promoure models relacionals positius basats en l'equitat, la coresponsabilitat, el respecte i el compromís ètic en tots els àmbits de la comunitat educativa.