LA POLÍTICA CULTURAL DE LA CAPITAL CATALANA
La música en directe també és un entrebanc per a Colau
Locals del Raval denuncien que hi ha la mateixa política d'«assetjament» de sempre
Reclamen una suavització de la normativa i BCN demana temps per abordar l'assumpte

Un dels últims concerts a El Arco de la Virgen,abans que el local fos precintat el setembre passat. /
El 16 de setembre passat es va precintar l'associació cultural El Arco de la Virgen (per segon cop des del 2009). El 15 d'octubre, urbans de paisà van inspeccionar i aixecar acta al bar Gispy Lou i al club Cronopios. El 30 d'octubre, una altra inspecció de la Guàrdia Urbana (aproximadament, la vintena en 10 anys) va recaure en La Rouge. Aquest bar, com el Gipsy Lou, té dues ordres de precinte que ja han sigut recorregudes, però tots dos poden tancar en qualsevol moment.
El Arco de la Virgen, Gipsy Lou, Cronopios i La Rouge són quatre dels set o vuit locals del Raval de Barcelona. Per tots hi han passat en l'últim any uns 1.500 músics. És a dir, la música en directe se li torna a entravessar a l'ajuntament, ara sota el mandat d'Ada Colau, com abans va passar amb els seus antecessors.
«Demanem al consistori que porti a terme els bons propòsits de la seva campanya electoral. La normativa que regula l'activitat dels petits locals és injusta i ha de canviar. Els bars i associacions musicals estem en una llista negra», es queixa Jordina Sangrà, propietària de La Rouge. Al seu costat, Sergio Marcovich, president d'El Arco de la Virgen, lamenta que «segueixin les mateixes dinàmiques» d'abans, tot i el canvi de govern municipal.
PLA D'USOS DE CIUTAT VELLA / La situació és tensa. Tots dos han emès un comunicat en què denuncien el que ells consideren «persecució» i «assetjament» dels diferents governs que ha tingut la ciutat a la «cultura de petit format», alternativa a la dirigida al turista. El motiu, segons el seu parer, és el «rígid» pla d'usos de Ciutat Vella, que exigeix als locals tenir una llicència de bar musical. Aquesta s'obté portant a terme una sèrie d'obres d'insonorització que costen al voltant de 120.000 euros, una cosa que, per Sangrà, és una inversió desorbitada.
Segons el parer de Sangrà i Marcovich, les bones intencions de l'equip de Colau, declarades a aquest diari en un reportatge publicat a l'agost i en què es reflectia una clara voluntat per promoure la cultura en viu i acabar amb la clandestinitat del sector, encara no han comportat els canvis en què ells confiaven.
«Entenc la tensió. Aquest tema és la nostra prioritat, però tenim un problema de temps», respon Berta Sureda, comissionada de Cultura de l'ajuntament. Sureda, que reconeix que aquest és un problema que afecta tot Barcelona i no només Ciutat Vella, revela que fa un mes i mig va encarregar un dictamen jurídic que es contrastarà a partir del desembre vinent amb els serveis municipals. L'objectiu és «flexibilitzar la normativa» i harmonitzar-la amb el context europeu.
La comissionada espera que al llarg del 2016, aquesta «flexibilització» sigui realitat. Mentrestant, llança un «missatge de calma i diàleg», i anuncia que la setmana que ve es reunirà amb els responsables del precintat El Arco de la Virgen per abordar la seva situació.
QUATRE NORMES / Jordi Bordas, representant d'ERC a Ciutat Vella, reconeix que Barcelona és una ciutat on resulta pràcticament «impossible» respectar la legalitat si es fa música en directe. «Per un costat -explica- hi ha el pla d'usos de Ciutat Vella i la normativa de so del districte. Per un altre, la dels bombers i la d'espectacles de la Generalitat. Respectar aquestes quatre normatives a la vegada és molt difícil. A Ciutat Vella només ho fa el Freedonia».
Bordas opina que «fins ara els ajuntaments han estat mirant cap a un altre costat, i això tampoc és una solució». Per ell és important conjugar de manera correcta el «dret al descans» amb el «dret a l'accés a la cultura». I anuncia que ERC proposarà el mes que ve la creació d'una comissió en què hi hagi tots els agents implicats per canviar aquesta situació. Matisa que no hi està d'acord «quan es diu que la normativa, perquè és injusta, no s'hagi d'aplicar», però coincideix que hi ha d'haver un canvi. I, com Sureda, demana paciència: «Canviar quatre normes no és tan fàcil».
Amb motiu de l'ordre de precinte d'El Arco de la Virgen, l'associació va obrir el mes d'agost passat una recollida de firmes a change.org no només per evitar-ne el tancament (que s'ha executat definitivament i sense que torni a obrir a curt termini), sinó per demanar, a més a més, un canvi en la normativa. Fins ahir, més de 15.800 persones havien firmat.
Notícies relacionadesAmb aquesta petició, una altra campanya oberta a la mateixa plataforma per Toni Oller, activista i veí de Sant Antoni, demana la defensa de la música en directe als locals. Aquesta ha recollit unes 1.400 firmes. Les dues peticions es van entregar en mà a l'alcaldessa el 24 d'octubre passat.
«Reivindiquem poder fer música en directe, sense haver de jugar-nos la llicència i sense interferir en el descans dels veïns», diu Xavi Pagès, amo del bar Prize, que fa 23 anys que està a Sant Antoni oferint música en directe. Aquest local, La Rouge i El Arco de la Virgen asseguren que tenen «molt bon rotllo» amb el veïnat. Sergio Marcovich i Xavi Pagès subratllen que les firmes recollides mostren que la ciutadania demana aquesta activitat cultural. Una activitat afectada per una problemàtica de la qual fins ara cap govern local s'ha salvat.
- Successos Mor un jove en caure des de la segona planta del centre comercial Maremagnum de Barcelona
- A Bèrgam Un home mor succionat pel motor d’un avió que s’havia d’enlairar cap a Astúries des d’un aeroport de Milà
- Animals marítims ¿Què és el peix escorpí present a les platges d’Espanya i què s’ha de fer si et pica?
- "Si et conviden a un sopar, no portis vi"
- Un bacteri podria causar 12 milions de càncers gàstrics