MÉS ENLLÀ DE ciutat vella

El niu de tots

El Centre Cívic Sant Andreu acull una estructura gegant de canyes i cordes que els visitants poden completar El col·lectiu CanyaViva promou la consciència ecològica amb les seves idees

Membres de CanyaViva 8 D’esquerra a dreta, Victoria Guinet, Jonathan Cory-Wright i Carlos Jiménez.

Membres de CanyaViva 8 D’esquerra a dreta, Victoria Guinet, Jonathan Cory-Wright i Carlos Jiménez. / JORDI COTRINA

2
Es llegeix en minuts
SÍLVIA ALBERICH / BARCELONA

Unes canyes unides per cordes formen una enorme espiral que té a la part superior un entramat de teles que componen al seu torn una espècie de niu invertit. Aquesta singular i curiosa estructura, instal·lada des del 2 d'octubre al Centre Cívic Sant Andreu (Gran de Sant Andreu, 111), és una creació inacabada de CanyaViva, un col·lectiu jove i multidisciplinari creat el 2011 que aposta per una arquitectura sostenible i de mínim impacte mediambiental. Niant: art i arquitectura és el nom d'aquesta exposició gratuïta, que neix de la unió de les dues disciplines i que es pot visitar fins al 19 de novembre vinent.

«La base d'aquest projecte, com tots els de CanyaViva, és la conscienciació ecològica, la creació de projectes sostenibles, fets sobretot amb canya i bambú, i la connexió de l'ésser humà amb la naturalesa. L'art és la manera d'arribar al públic i donar-li el missatge que volem», explica Jonathan Cory-Wright, arquitecte i fundador de CanyaViva.

Connectar amb els altres

Cory-Wright ha desenvolupat aquest projecte amb un equip multidisciplinari de vuit creadors. Un d'ells és l'arquitecta Victoria Guinet, que destaca el caràcter conceptual d'aquesta estructura. «És com una xarxa que intenta connectar-nos amb els altres, amb l'entorn i amb nosaltres mateixos. Els fils són una metàfora d'aquesta connexió», matisa Guinet.

Per Carlos Jiménez Asenjo, arquitecte tècnic i coordinador de projectes de CanyaViva, molts dels quals es materialitzen en vivendes i elements decoratius de parcs i altres espais públics, aquesta obra no és estàtica. «Niant és un projecte participatiu en el qual cada persona pot influir i interactuar en l'estructura, amb petites accions, com posar-hi una canya o afegir-hi tela», afirma Jiménez. Per poder-ho fer, hi ha canyes repartides per la sala de l'exposició, on també es pot veure un vídeo de tot el procés creatiu. «La idea -afegeix- és que qui vingui a l'exposició no sigui un mer espectador, sinó un col·laborador més que hi deixi la seva empremta».

Notícies relacionades

Per aconseguir aquesta interacció, CanyaViva organitza unes jornades obertes per als pròxims divendres 23 i 30 d'octubre. «En aquests tallers ensenyarem la tècnica i animarem la gent que faci la seva aportació personal i contamini l'obra inicial», afegeix Jiménez.

Una cosa que ja ha fet Emilio Gutiérrez, un jubilat de Sant Andreu que segueix amb interès l'evolució del niu. «És una idea molt original. Em va cridar l'atenció des del principi i vaig venint per veure els canvis», explica, entusiasmat.