Un espai on compartir amb els altres el plaer de llegir
Els clubs de lectura de les biblioteques de Barcelona inicien a l'octubre una nova temporada, en què es comentaran llibres de diversos estils i gèneres

El club de lectura de la biblioteca Francesa Bonnemaison, en una de les seves sessions mensuals.
“Llegir és un acte individual, però que es converteix en col·lectiu quan comentes el llibre amb altres persones”. Aquestes paraules de l'escriptor i periodista mallorquí Sebastià Bennasar capten perfectament l'essència dels clubs de lectura de la xarxa de Biblioteques de Barcelona, que començaran la nova temporada a l'octubre. De fet, ell mateix tornarà a conduir alguns dels 50 clubs de lectura programats, que sempre estan dirigits per un expert i consisteixen en sessions mensuals de prop d'una hora i mitja, en què es van comentant els llibres proposats.
En aquest sentit, cada moderador té llibertat per triar els llibres que farà llegir als membres del club d'entre una llista de 1.300 referències (han d'existir més de 20 unitats del mateix títol), i això fa que cada grup tingui la seva pròpia personalitat, forjada tant pels gustos de l'expert que el dirigeix com dels diferents usuaris que el componen.
Bennasar sol conduir un club orientat a la novel·la negra, i per això les eleccions es mouen sempre dins de l'àmbit detectivesc, però també dos més de caràcter més general, on se succeeixen estils i gèneres: “Intento equilibrar la proposta entre grans autors de la literatura universal que tinguin llibres curts, per tenir temps de llegir-los, amb escriptors catalans, autors vius i clàssics contemporanis. En qualsevol cas, sempre tinc en compte les peticions dels usuaris, que a vegades demanen més novel·la, teatre, poesia, viatges…”.
PERSONALITAT PRÒPIA
El també periodista i escriptor barceloní Álvaro Colomer és un altre dels conductors habituals d'aquests clubs de lectura, en biblioteques com la de Santa Pau-Santa Creu, Vilapicina i les Corts.
La seva recepta té molt en compte el bagatge dels membres del grup, que solen ser lectors avançats i que ja acostumen a tenir controlades les novetats i els títols més coneguts. “Intento suggerir-los aquells llibres que normalment no es detindrien a mirar, com clàssics contemporanis, llibres de pes o aquells que no solen sortir als mitjans de comunicació”.
Alguns clubs, com el del Raval, ja tenen una personalitat tan definida que sempre solen caminar en una mateixa direcció, en aquest cas, la literatura àrab i oriental, amb algun toc africà. En altres, existeix més llibertat d'elecció, encara que “l'esperit de cada biblioteca sempre és diferent”.
La lectura del llibre segueix sent un acte completament individual, però en el procés dels clubs de lectura s'ha de tenir molt en compte el pròleg i, sobretot, l'epíleg. És a dir, la presentació i els comentaris posteriors.
En la primera acció, s'acostuma a introduir el llibre i explicar per què s'ha escollit i com es relaciona amb el fil conductor de la temporada, a més d'entregar als usuaris un dossier amb diverses informacions, resums i notes sobre l'autor.
“De totes maneres, jo sóc partidari de primer llegir el llibre i després consultar la informació del dossier, per no començar la lectura condicionat”, assenyala Bennasar, que aquesta temporada estarà a les biblioteques del Gòtic i Sant Gervasi.
INTERPRETACIONS DIFERENTS
La part bona, no obstant, ve a l'hora de comentar els llibres, especialment aquells que tenen la capacitat de despertar cert debat, no exempt de sorpreses. “De 25 lectors en poden sorgir 25 lectures diferents. Mai saps si un llibre funcionarà o no, encara que sempre hi ha persones a qui els ha agradat i altres a qui no. El més interessant d'aquests clubs és que les opinions, tant a favor com en contra, sempre estan argumentades”, afegeix l'escriptor mallorquí.
També ho ratifica Colomer: “Et trobes sempre amb interpretacions molt variades, fins i tot d'argument. També, com a crític, m'adono que existeix una gran bretxa entre l'opinió dels lectors i la de la premsa especialitzada. I això és un gran error del periodisme cultural”.
A l'hora dels comentaris, el paper del moderador és fonamental, tant si és més o menys intervencionista. “Encara que sempre tinc definides quines són les claus de cada llibre, prefereixo callar-me-les al principi, perquè siguin els mateixos usuaris els que les vagin traient a la llum”, explica Álvaro Colomer.
Notícies relacionadesSebastià Bennasar també opta per un perfil baix a l'hora de moderar, introduint els temes a tractar sense opinar en excés. “Només al final, o quan veus que el debat està estancat, intento fixar-me en temes més literaris, ja sigui d'estructura o narrativa. Quan es tracta de clàssics, sí que m'agrada posar sobre la taula alguns temes determinats”.
Però sempre sense oblidar l'essència mateixa d'aquests clubs: “Es tracta de reunions de lectors, i mai hi ha lectors millors que altres”. Al capdavall, tot això va de disfrutar de la literatura i de compartir-ho amb els altres.
- Baix Llobregat A la venda la mansió de luxe on va viure un exjugador del Barça a Gavà: espectacular i exclusiva
- Detectat un linx ibèric en llibertat a Catalunya
- Ple del Parlament Sílvia Orriols, als diputats de Junts: «Són la marca blanca d’Aliança. Benvinguts a l’extrema dreta»
- AVENÇ La IA com a aliada en el diagnòstic precoç, Tema del Diumenge
- Una llegenda blanca Cop de porta del Madrid a Modric