Barcelona, epicentre de l'onada de solidaritat amb els refugiats

Colau es reuneix amb els alcaldes de Madrid, Badalona, Saragossa, la Corunya, Santiago i Pamplona per estudiar la creació d'una xarxa de ciutats refugi

Mas proposa repartir als exiliats en funció de l'economia de cada comunitat i ofereix els pisos socials buits de la Generalitat

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i altres alcaldes d’Espanya estudiaran l’acollida de refugiats. / ATLAS

1
Es llegeix en minuts

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, es reunirà aquesta tarda a la capital catalana amb els alcaldes de Madrid, Manuela Carmena; de Cadis, José María González; Badalona, Dolors Sabater; Saragossa, Pedro Santisteve; la Corunya, Xulio Ferreiro; Santiago de Compostel·la, Martiño Noriega, i Pamplona, Joseba Asiron, per abordar amb els anomenats "alcaldes del canvi" els seus 100 primers dies de govern.

Tot i que la reunió s'havia programat per abordar els primers 100 dies de govern dels diversos municipis, els alcaldes aprofitaran per tractar l'acollida de refugiats i l'articulació d'una xarxa de ciutats refugi proposada per Barcelona.

Els responsables municipals també posaran en comú les mesures que han adoptat fins ara per combatre la crisi, i debatran sobre els "reptes que obre el nou clima polític" i els objectius que comparteixen, en un acte que se celebrarà aquesta tarda a l'Estació del Nord de Barcelona.

Proposta de la Generalitat

Avui, el president de la Generalitat, Artur Mas, ha proposat repartir els refugiats que finalment aculli Espanya segons la població i l'economia de cada comunitat, "i si ha de ser alguna cosa més, alguna cosa més", ha dit.

En una entrevista a Onda Cero, s'ha ofert a col·laborar amb el Govern per posar el seu "granet de sorra" perquè aquests refugiats tinguin un lloc a Catalunya.

Així, ha precisat que la Generalitat disposa de pisos públics buits que podria oferir, així com de sistemes d'acollida, un sistema sanitari que els podria tractar, escoles amb aules d'acollida i altres serveis per "assumir totes aquelles persones que proporcionalment" vagin a Catalunya, sense regatejar esforços.

Mas ha recordat que molts ciutadans de tot Espanya es van exiliar anys enrere i van ser acollits en països de Sud-amèrica i de la resta d'Europa: "És un problema humanitari al qual s'ha de donar resposta. És un repte moral i polític", ha destacat.

Resposta dels municipis

Notícies relacionades

En les últimes hores, nombroses localitats espanyoles i catalanes s'han ofert a sumar-se a la xarxa de ciutats refugi proposada per l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, per acollir els milers d'exiliats que estan fugint de la guerra de Síria.

Entre les localitats catalanes destaquen Tarragona, Reus, Olot, Terrassa, Granollers, Molins de Rei, el Prat de Llobregat, mentre que a la resta de Espanya s'han pronunciat en el mateix sentit Zamora, Valladolid, Àvila i Antequera, entre altres.