adéu a UN REFERENT de l'eixample

L'icònic Groc de Miró tanca

La sastreria de la rambla de Catalunya se suma a la llista de botigues desaparegudes

2
Es llegeix en minuts
CRISTINA SAVALL
BARCELONA

Groc, la primera sastreria que Antonio Miró va obrir fa 47 anys a Barcelona, acaba d'abaixar la persiana per sempre a la seva cantonada de la rambla de Catalunya amb Provença, molt a prop d'on hi havia el desaparegut cine Alexandra i a una illa de Vinçon, la consagrada botiga de productes de disseny que va tancar a principis del mes de juny. Igual que elles, aquesta seu de Groc passa a mans d'una empresa multinacional. En el seu cas, una sabateria que ja ha iniciat les obres.

Miró, que en aquests moments és a l'estranger, va comentar a aquest diari fa dos mesos que estava lluitant amb totes les seves forces per convèncer els seus socis de no perdre la botiga i renegociar el contracte amb la propietat, però l'increment del lloguer era molt difícil d'assumir. De moment, manté els seus locals dels carrers de Muntaner i d'Enric Granados.

El mapa comercial de la ciutat torna a perdre un lloc carismàtic obert el 1967, el mateix any que el Drugstore s'instal·lava al passeig de Gràcia i que Gabriel García Márquez publicava Cien años de soledad i venia a viure amb la seva família a Barcelona. Eren els dies de glòria de la gauche divine, el grup d'arquitectes, escriptors, cineastes, editors, models i fotògrafs i intel·lectuals que nedaven contracorrent en els grisos anys de la dictadura franquista. A la sastreria de Miró, el seu pare, també modista, els rebia amb un porró ple de cava. Era la salutació d'una casa en què es reunien polítics de tots els colors i famosos, com Bigas Luna i, més tard, John Malkovich, Pedro Almodóvar i Carmen Maura.

VERD POMA / La primera remodelació de Groc la va assumir el 1982 l'arquitecte Oscar Tusquets. «Vaig voler  dotar d'una façana digna i d'uns aparadors petits però elegants aquesta sastreria de l'amic Toni enterrada en un semisoterrani, respectant sempre l'arquitectura preexistent», diu a la pàgina web on explica la seva obra. Una de les seves decisions va ser pintar de verd poma la fusta exterior i que Anna Bohigas s'encarregués de l'interiorisme. Els operaris que ahir es trobaven dins del local van assegurar que desconeixen si la sabateria mantindrà els aparadors que sobresurten cap a la concorreguda vorera.

Notícies relacionades

Ignasi Rodríguez va treballar 20 anys darrere del taulell de la botiga, on va entrar el 1984. «Era el punt de trobada d'intel·lectuals i de polítics. Sobretot, venia molta gent del món del cine, editors i arquitectes. Anaven al cine, tenien 20 minuts i passaven a saludar i a conversar», recorda Rodríguez, que insisteix que a Groc eren més que venedors. «Coneixíem tots els clients, els assessoràvem de cap a peus».

Les peces de roba estrella de Groc van brotar als anys 80. «Eren els polos i les americanes desestructurades, més esportives. Això d'anar arreglat però informal», assenyala. Miró, per a Rodríguez, sempre ha tingut una intuïció especial a l'hora de combinar colors. «És un mestre. I també, un perfeccionista. Confecciona amb teles i fils de gran qualitat. I només entrega un producte si n'està orgullós», conclou.

Temes:

Comerç