EL GOVERN LOCAL REVISA LA ICONOGRAFIA MONÀRQUICA A LA CIUTAT

L'Ajuntament de Barcelona retira el bust del rei Joan Carles

Argumenta que ja no és cap d'Estat i que la Corona és una «anomalia democràtica»

Colau restituirà l'estàtua de la República a la cruïlla de la Diagonal amb passeig de Gràcia

Operaris de l’Ajuntament de Barcelona retiren el bust del rei Joan Carles del saló de plens municipal i el guarden en una capsa de cartró.

Operaris de l’Ajuntament de Barcelona retiren el bust del rei Joan Carles del saló de plens municipal i el guarden en una capsa de cartró. / DANNY CAMINAL / CARLA FAJARDO

2
Es llegeix en minuts
VÍCTOR VARGAS LLAMAS / BARCELONA

El bust del rei Joan Carles ja no presideix el saló de plens de l'Ajuntament de Barcelona. El govern d'Ada Colau va retirar ahir la figura davant l'expectació d'un eixam de periodistes. La decisió té en compte la voluntat de l'executiu local de «revisar tota la iconografia monàrquica», que considera «sobredimensionada», tant a l'edifici consistorial com als carrers de la ciutat.

El primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, va qualificar de «situació anòmala» la presència de l'estàtua al recordar que des que va abdicar el juny del 2014 Joan Carles ja no és el cap d'Estat, de manera que, per llei, la seva ubicació allà  no està justificada. No obstant, l'executiu de Colau no va substituir l'escultura amb la imatge de Felip VI, tal com ordena el reglament del 1986 que regula el règim jurídic de les entitats locals. No ho farà fins que no acordi amb la resta de forces polítiques municipals de quina forma donar compliment a un reglament que només reclama l'existència d'una efígie, sense més ni més. «Pot ser una foto o fins i tot un dibuix. Ja ho decidirem», va afegir Pisarello.

És la primera de les actuacions per compensar la «sobredimensió», a l'ajuntament i a l'urbs, de símbols de la monarquia, una institució que el comissionat municipal d'Estudis Estratègics i Programes de Memòria, Xavier Domènech, va definir com a «constitucional, però amb una certa anomalia democràtica al no ser electa, disposar de privilegis» i mostrar una trajectòria no exempta d'«opacitat».

«Les línies d'actuació pretenen ser prepositives, per fer emergir altres memòries pròpies d'aquesta ciutat que actualment estan infrarepresentades», va adduir Pisarello. El tinent d'alcalde va emfatitzar la significació amb la causa republicana que tradicionalment ha exhibit bona part de la ciutat, sense que, va dir, l'hagi pogut explicitar fins al moment, eclipsada pel desplegament reial. L'ajuntament encarregarà a l'Institut de Cultura de Barcelona un estudi sobre la simbologia a l'edifici consistorial que acabarà en vuit mesos amb una proposta per a la seva possible renovació. L'estàtua de Joan Carles anirà a parar al Museu d'Història de Barcelona.

Notícies relacionades

En aquest context, Colau pretén entaular un diàleg amb l'oposició i entitats memorials per elaborar un Pla d'Actuació Memorial que inclogui una revisió del nomenclàtor de Barcelona i tota la simbologia monàrquica. La primera actuació restituirà a la cruïlla de la Diagonal amb el passeig de Gràcia l'estàtua de la República que la dictadura franquista va retirar i l'ajuntament socialista va rescatar i va emplaçar a Nou Barris. També restituirà el medalló de Francesc Pi i Margall.

La Casa Reial va evitar pronunciar-se sobre la decisió del govern municipal, informa Pilar Santos.