les ombres d'un mandat

Els contractes a dit precipiten la destitució de la cúpula de BR

Pisarello anuncia que s'analitzarà el funcionament de l'agència pública i promet «transparència»

Colau assumirà la presidència de l'empresa després de la investigació oberta per la fiscalia

El director de BR, Willy Müller, posa per a una entrevista en aquest diari, el setembre del 2011.

El director de BR, Willy Müller, posa per a una entrevista en aquest diari, el setembre del 2011. / ELISENDA PONS

2
Es llegeix en minuts
CRISTINA BUESA / J. G. ALBALAT / BARCELONA

L'ajuntament va anunciar ahir que destituirà el director general de Barce-lona Regional (BR), Willy Müller, i els quatre membres del consell d'administració d'aquesta empresa pública nomenats pel consistori. La precipitació en aquesta decisió es produeix després que EL PERIÓDICO publiqués ahir que la fiscalia investiga dos contractes per un import total de 22.500 euros adjudicats per Müller a Antonio Herrero Bergés, del qual havia sigut soci en dues empreses ja extingides.

El primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, va prometre ahir la «màxima contundència» per aclarir els fets. «No serem simples observadors. BR és una empresa molt important i no hi ha d'haver cap ombra de dubte», va defensar. L'alcaldessa, Ada Colau, ha decidit obrir un expedient informatiu intern per tal d'aclarir  com funciona i com es contracta des d'aquesta agència de planejament estratègic, va relatar Pisarello, «per garantir així la màxima transparència i control». El primer tinent d'alcalde d'Economia, Treball i Planificació Estratègica va avisar que una vegada s'analitzi el que ha passat, «si se'n deriven altres responsabilitats, s'actuarà amb la màxima contundència».

CONSELL D'ADMINISTRACIÓ / A més a més, Colau ha decidit que serà ella mateixa qui assumirà la presidència de l'empresa pública, càrrec que encara ocupa Antoni Vives, extinent d'alcalde d'Hàbitat Urbà. Passarà divendres, quan, segons va revelar Pisarello, se celebrarà un consell d'administració de BR en què seran destituïts els quatre membres d'aquest òrgan que ocupaven el càrrec en nom del consistori: el mateix Vives; els regidors de CiU Joaquim Forn i Gerard Ardanuy, i l'exarquitecte en cap Vicent Guallart. Aquests quatre càrrecs seran substituïts per l'alcaldessa; la tinenta d'alcalde d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz; el gerent de l'àrea, Jordi Campillo, i el regidor d'Urbanisme, Josep Maria Montaner.

Pisarello va defensar ahir que la transparència és un dels objectius bàsics de Barcelona en Comú (BC) i que Colau havia decidit «agilitzar» els canvis a Barcelona Regional després de saber divendres de les indagacions obertes pel fiscal Emilo Sánchez Ulled. Aquest, igual que EL PERIÓDICO, havia rebut fa uns dies un anònim en què s'alertava de les presumptes irregularitats en l'adjudicació de serveis per part de Müller.  Barcelona Regional és una agència pública de planejament estratègic i urbanisme en què estan representats el consistori i nou accionistes públics més, entre els quals hi ha l'Àrea Metropolitana (AMB), el Port de Barcelona i la Fira.

Notícies relacionades

L'encara president de BR, Antoni Vives, va sostenir ahir que qui està sota sospita és l'enginyer Antonio Herrero Bergés i vuit de les seves empreses, i no l'agència pública.

VINCLE PROFESSIONAL / Vives, ara regidor a l'oposició, va admetre que els dos contractes analitzats (un de 4.500 i un altre de 18.000 euros) es van adjudicar a Herrero, que al seu dia va ser soci de Müller en dues firmes. El mateix director de BR havia admès a aquest diari el seu vincle professional amb l'enginyer en el passat, encara que va rebutjar qualsevol irregularitat, igual que Vives, que ahir va subratllar que l'empresa pública està «hiperauditada» i va mostrar la seva sorpresa pel que va considerar una escenificació de l'equip de Colau davant uns «canvis naturals» que s'haurien donat igualment després del relleu de govern.