Potenciació de l'economia local

Divises d'estar per casa

Els projectes de diners socials proliferen en ciutats de tot Europa a causa de la crisi

2
Es llegeix en minuts
V. V. L.
SANTA COLOMA

Aliens a les restriccions de corralitos bancaris, els rigors de les autoritats econòmiques i les fluctuacions del mercat. Al compàs de la crisi, en un centenar de poblacions espanyoles s'han consolidat sistemes de pagament paral·lels en els quals s'han encunyat monedes socials. Es basen en el model de monedes complementàries LETS (sistema d'intercanvi comercial local, per les seves sigles en anglès) basat en punts, on la suma total dels comptes és sempre zero, per evitar qualsevol rerefons lucratiu. És habitual que part de la transacció es pugui completar oferint algun servei.

El pumaa Sevilla, és una de les divises socials amb una evolució més fructífera en aquesta mena d'economia paral·lela. Deu el seu nom al barri de Pumarejo, que va implantar aquest model de pagament alternatiu el 2011. Ha tingut tant d'èxit que es pot utilitzar a tot el casc històric nord de la ciutat. Fins i tot es va haver de limitar la seva distribució una temporada per evitar que morís d'èxit.

Entre el veïnat s'accepta sense cap recel el pagament amb pumesper retribuir un servei de cangur o adquirir una cafetera en algun dels nombrosos comerços adherits a la iniciativa. El tipus de canvi és fix: un puma equival a un euro. La transacció es reflecteix en una llibreta on s'ajusta el saldo disponible. Altres exemples de moneda alternativa es troben amb el bilbodiru d'Euskadi; l'eco, amb valor de transacció acceptat en set poblacions del Vallès Oriental i Osona, o la turuta de Vilanova i la Geltrú, que el 2013 es va utilitzar per portar a terme més d'un miler de transaccions.

Gir al que és local

Notícies relacionades

En l'àmbit internacional, destaca el cas de la lliura de Bristol, que va emetre una oenagé d'aquesta ciutat anglesa el 2012 i que equival a una lliura esterlina. L'entitat va impulsar el projecte per «donar un petit gir des del que és local i demostrar que un altre tipus de sistema financer és possible». La iniciativa compta amb el suport del consistori local i l'entusiasme dels conciutadans: uns escolars i artistes d'aquesta ciutat van col·laborar en l'elaboració dels bitllets.

Hi ha tres formes de pagament: mitjançant bitllets, a través d'un missatge SMS (adjuntant el codi del comerç i l'import a desemborsar) o per internet. Els usuaris poden obtenir liquiditat demanant que el retorn d'una compra sigui amb aquesta divisa, en punts oficials de canvi o sol·licitant diners mitjançant un servei digital que l'envia al client a través del correu certificat amb una comissió de dues lliures.