Santa Coloma tindrà la seva pròpia moneda digital l'any que ve

L'ajuntament preveu multiplicar fins per sis el flux econòmic dels comerços de la ciutat

El projecte serà pioner a Espanya al canalitzar el consistori part dels seus pagaments amb aquest mitjà

Un usuari examina el prototip per al sistema de pagament de la moneda virtual durant la firma del conveni per part de l’alcaldessa, Núria Parlon.

Un usuari examina el prototip per al sistema de pagament de la moneda virtual durant la firma del conveni per part de l’alcaldessa, Núria Parlon. / AJUNTAMENT DE SANTA COLOMA

2
Es llegeix en minuts
VÍCTOR VARGAS LLAMAS / SANTA COLOMA DE GRAMENET

A l'euro li sortirà competència a Santa Coloma de Gramenet. A partir del primer trimestre de l'any que ve es podran realitzar compres i abonar serveis mitjançant una nova moneda digital local. La iniciativa s'emmarca en el projecte del Circuit de Comerç Social (CCS), que integrarà en la seva xarxa a la ciutadania, els comerços, empreses i entitats cíviques de la localitat. El projecte serà pioner a Espanya al canalitzar part de la despesa pública del consistori en aquest nou mitjà de pagament.

El sistema, estrictament digital, es desenvoluparà a través d'una plataforma de software especialitzat que serà compatible amb els sistemes operatius d'ordinador i de qualsevol dispositiu mòbil. L'usuari disposarà de tres canals per abonar les transferències: una web, una aplicació i l'enviament d'un missatge SMS amb un codi identificatiu. El consistori va firmar ahir el conveni amb la companyia Ubiquat Technologies per implementar el sistema de pagament alternatiu. El projecte forma part d'un consorci europeu que sota el nom de Digipay4Groth està impulsant plans pilot amb aquest innovador model comercial a Bristol (Anglaterra), Sardenya (Itàlia) i a Catalunya, on, a més de Santa Coloma, hi estan participant Granollers i l'Agència del Desenvolupament del Berguedà.

VOLUNTARIETAT / En una primera fase, estarà disponible per als treballadors municipals -que podran decidir voluntàriament si reben fins a un 30% del salari en aquesta moneda- i per a les entitats de la ciutat, a les quals s'abonarà part dels pagaments i subvencions amb aquest sistema si ho desitgen. A les poques setmanes estarà disponible perquè els ciutadans puguin realitzar les seves compres en els comerços i empreses de la localitat. Les previsions més optimistes parlen d'un desemborsament d'entre 800.000 i un milió d'euros anuals amb la nova moneda entre els pagaments a treballadors i entitats. En un tercer estadi, es contempla la concessió de microcrèdits per a projectes d'emprenedoria social.

Abans de posar en circulació la nova moneda, el consistori iniciarà un procés participatiu perquè els veïns decideixin el nom amb el qual encunyar-la. La iniciativa representa un estímul per a l'economia de Santa Coloma i fomentarà un sentiment de pertinença a la pròpia ciutat que incidirà de forma positiva en el progrés local», va exposar l'alcaldessa colomenca, Núria Parlon.

Santa Coloma aplicarà incentius per contrarestar la fiabilitat de l'euro, com una taxa de bonificació que premiarà els usuaris més actius augmentant els interessos dels seus dipòsits virtuals. Una taxa d'oxidació penalitzarà la falta de moviments de capital deduint els rèdits acumulats.

FIDELITZACIÓ / L'ajuntament es marca la meta de donar «un reconeixement a l'economia local», amb especial repercussió en el teixit comercial, «potenciant la fidelització del client», segons va exposar Parlon. Malgrat la virtualitat del sistema de pagament les conseqüències que es preveuen són molt tangibles, com la possibilitat de multiplicar fins per sis el flux econòmic dels comerços locals, segons estudis municipals.

Notícies relacionades

Davant d'aquestes perspectives, des del comerç de proximitat colomenca s'espera amb expectació la introducció de la nova divisa. Així ho revela Laia Muñoz, presidenta de l'Agrupació de Comerç i Indústria de Santa Coloma, que acull uns 220 associats. «Aquesta iniciativa contribuirà de manera decisiva a potenciar la visibilitat de les botigues de barri davant la forta competència de les grans superfícies comercials», va exposar Muñoz.

L'entitat calcula que durant el primer any en vigor de la nova moneda un 10% del volum de vendes se saldarà amb aquest sistema de pagament, i eleven les previsions «fins al 30% d'ingressos a mitjà termini».

Temes:

Criptomonedes