CINC ANYS D'UNA TRAGÈDIA FERROVIÀRIA (i 5)

L'estació més segura

El baixador de la platja de Castelldefels es va blindar per a la revetlla amb 15 vigilants només a l'andana de platja

La mesura del canvi de via va facilitar la sortida ordenada dels passatgers

5è aniversari de la tragèdia produïda durant la revetlla de Sant Joan del 2010. Entrevista a la mare i la nòvia d’una de les víctimes mortals. / RICARD FADRIQUE

2
Es llegeix en minuts
GEMMA TRAMULLAS
CASTELLDEFELS

El rodalies de la línia R2 de les 21.40 hores va ser l'últim comboi procedent de Barcelona que va deixar el passatge a l'andana de muntanya del baixador de la platja de Castelldefels. A partir de llavors i fins a finalitzar el servei, tots els trens van canviar de via a l'arribar a l'estació i van obrir portes a l'andana del costat mar per facilitar la sortida ordenada i segura dels viatgers, que la nit de Sant Joan assisteixen en massa a les platges d'aquesta localitat del Baix Llobregat.

Aquesta mesura deixa en desús l'andana de muntanya durant les hores de més afluència i evita el creuament de vies, cosa que confirma que, tal com està dissenyat, aquest espai és incapaç d'absorbir grans masses. Aquest fet va ser denunciat en diverses ocasions, però ni Renfe ni Adif no ho van tenir en compte fins a l'accident de la revetlla del 2010, en què un tren a 139 quilòmetres per hora va atropellar un nombrós grup que travessava les vies i va provocar 12 morts i 17 ferits.

«En aquest país sempre han de passar coses perquè es posin mesures», comentava una parella que va baixar de l'últim tren que va parar a l'andana de muntanya al veure el desplegament de vigilants de l'empresa Prosegur, que portaven armilles reflectants de Renfe. A més dels tres que viatjaven en el mateix comboi, a l'andana cinc més indicaven la sortida pel pas subterrani i advertien als viatgers que es mantinguessin darrere de la línia groga de seguretat.

15 vigilants en una andana

A partir de les 22.00 hores la seguretat es va doblar. Fins a les 00.30 de dimecres van arribar vuit combois, un nombre molt superior a l'habitual per evitar l'excés de passatge. 15 vigilants de seguretat mostraven la sortida al passatge, bé per les portes giratòries, bé pels torns d'entrada (que estaven oberts) o per les portes d'emergència, que s'obrien quan arribava un tren. Els vigilants també comptaven el nombre de passatgers que travessaven les sortides.

La megafonia, poc audible, advertia de la prohibició de travessar per les vies, cosa que no deixa de sorprendre ja que amb el canvi de via no fa falta travessar-les. Davant la complexitat d'aquesta operació, diversos avisos sonors que anunciaven l'arribada d'un tren no es corresponien amb la realitat i l'últim rodalies amb destí a Barcelona va sortir 25 minuts tard. Pecatta minuta comparats amb la seguretat que proporciona el canvi de via.

Just a l'exterior de l'estació, dues furgonetes dels Mossos d'Esquadra controlaven la situació. Ja amb llum de dia, la policia catalana controlava l'accés al baixador per evitar la saturació de l'andana de tornada a Barcelona.

Notícies relacionades

Aquestes mesures no existien el 2010. Les famílies de les víctimes i els ferits en l'atropellament massiu defensen que va ser el mal funcionament de l'estació el que els va portar a travessar les vies. La jutge que va arxivar la causa penal ho va atribuir a una imprudència, però va advertir que la multitud que s'amuntegava a l'andana, el pas elevat tancat i la falta de vigilància mereixen «un retret civil o administratiu». Les famílies tornaran als tribunals abans de l'agost per reclamar a l'Administració (Renfe i Adif són empreses públiques).

Les espelmes que recordaven els difunts al costat de la tanca del baixador van seguir enceses durant la nit de la revetlla. Algú les encenia cada vegada que s'apagaven, sembla que amb la intenció que totes aquestes morts no caiguin en l'oblit.

Temes:

Festes