ACTE PROTOCOL·LARI PROMOGUT PER L'ALCALDE EN FUNCIONS

Colau dissipa dubtes i avala la sol·licitud de renovació del Mobile

BC recorda que durant la campanya la candidata va advocar per la continuïtat

L'alcalde Xavier Trias firma acompanyat dels nous líders locals, menys la de la CUP

Trias, el tercer per l’esquerra, acompanyatde la resta de representants dels partits, ahir.

Trias, el tercer per l’esquerra, acompanyatde la resta de representants dels partits, ahir. / ACN / JOSEP RAMON TORNÉ

3
Es llegeix en minuts
CRISTINA BUESA / BARCELONA

Tots els grups municipals, incloent-hi els nous sorgits de les eleccions del 24 de maig, menys la CUP, van fer costat ahir a l'alcalde en funcions, Xavier Trias, per demostrar que recolzen la continuïtat del Mobile World Congress (MWC) a Barcelona fins a l'any 2023. Cinc dels sis grups que han aconseguit representació en el nou ajuntament es van fotografiar al costat de Trias avalant l'oferta que la ciutat (juntament amb la Generalitat, el Govern central, Fira de Barcelona, Turisme de Barcelona i la fundació de la Mobile World Capital) va presentar a principis d'abril a la GSMA, que agrupa les principals operadores del món i organitza l'exitosa fira de mòbils.

Del que es tractava era de confirmar la candidatura perquè la capital catalana segueixi acollint el certamen tecnològic més enllà del 2019, que és quan venç l'actual contracte. La resposta dels promotors es coneixerà en un termini aproximat d'un mes però, amb les eleccions pel mig, era important donar imatge d'unitat i continuïtat. I encara més tenint en compte el canvi que es produirà a l'ajuntament.

POLIR EL MISSATGE / L'alcalde en funcions havia invitat ahir la futura alcaldessa, Ada Colau (Barcelona en Comú, BC), a participar en la rubrica de l'oferta a GSM, sobretot tenint en compte les primeres declaracions que, sent candidata, Colau havia fet respecte a la continuïtat del Mobile.

En aquell moment, l'alcaldable de BC va expressar la seva intenció de replantejar la política de congressos perquè, al seu parer, generava «grans beneficis però només per a unes quantes mans». Però això era finals de febrer. Després d'aquestes declaracions i després que tant el seu principal rival, Xavier Trias, com la resta de candidats critiquessin la seva actitud i la titllessin d'«irresponsable», Colau va anar polint de mica en mica el missatge.

Ja durant la campanya, la cap de cartell de BC va insistir a dir que recolzava la continuïtat del certamen, que en l'edició d'aquest any ha generat 450 milions d'euros de benefici per a l'economia local i ha batut el seu rècord de visitants amb 93.000 persones. Per això ahir, després de la firma, BC va emetre un comunicat en què insistia que durant les dues setmanes de campanya Colau «sempre s'ha mostrat favorable a la celebració de l'MWC a Barcelona».

MILLORAR LES CONDICIONS / No obstant, en el mateix comunicat, la candidatura de Colau afegia que es comprometia «a millorar les condicions» del Mobile. El seu «compromís» és «millorar les clàusules de contractació perquè el congrés ofereixi als seus treballadors més bones condicions laborals i els beneficis d'aquest repercuteixin en tots els veïns de la ciutat».

Abans d'entrar a l'ajuntament, no obstant, Colau i el seu número dos, Gerardo Pisarello, es van aturat a parlar amb un grup de treballadors de Movistar que es manifestaven a la plaça de Sant Jaume, amb la intenció de «renovar-los el suport de BC». Aquests últims dies, la futura alcaldessa s'ha presentat en diverses ocasions a la tancada que aquests operaris d'empreses subcontractades han mantingut a la seu que té aquesta companyia al Portal de l'Àngel.

FORÇAR L'AJORNAMENT / Els concentrats van demanar a Colau que forcés l'ajornament de la sol·licitud de pròrroga del Mobile, però Pisarello els va respondre que no era possible i que la seva presència a l'ajuntament responia a una petició feta per l'alcalde en funcions. A més de la futura alcaldessa, també hi van assistir el cap de files municipal d'ERC, Alfred Bosch; la de Ciutadans, Carina Mejías; el del PSC, Jaume Collboni i la dos de la llista del PPC, Àngels Esteller.

Notícies relacionades

Qui no hi va anar però es va fer sentir a través de les xarxes socials va ser la CUP. Xavier Trias l'havia convidat igualment (ho va fer amb tots els que han aconseguit representació en el mandat que s'estrenarà el 13 de juny) però va declinar participar-hi perquè considera que les condicions de la nova oferta a GSM perpetuen certs avantatges inassumibles.

REGIDORS BEL·LIGERANTS / A més a més, la CUP sí que volia forçar la negociació entre Movistar i els treballadors mobilitzats. Per això, els seus tres futurs regidors (María José Lecha, cap de cartell, Maria Rovira i Josep Garganté) van publicar diversos tuits en els quals retreien a Colau que s'hagués doblegat a la voluntat de Trias i se sumés al consens de tots els grups, que veuen en la continuïtat del Mobile una oportunitat per a Barcelona.