EFECTES DE L'ESCLAT DE LA BOMBOLLA IMMOBILIÀRIA

Vallcarca, zona zero

El deixat casc antic del barri espera la seva pendent rehabilitació ple de solars que el veïnat està recuperant per a ús comunitari

2
Es llegeix en minuts
HELENA LÓPEZ / BARCELONA

El casc antic de Vallcarca és una de les ferides obertes a la ciutat que, si aconsegueix formar govern, Ada Colau haurà de suturar. Els nombrosos solars buits –plens de males herbes– que s’obren pas en la desoladora part antiga del barri, afectada pel pla general metropolità des del 1976, són la viva imatge de la llarga letargia a la qual va deixar pas l’esclat de la bombolla immobiliària, que Colau tantes vegades ha denunciat.

El lloc va experimentar la pitjor sèrie d’expropiacions i enderrocaments a partir del 2002, moment en què la modificació puntual del PGM per a la zona va detallar quina havia de ser la nova vida d’un barri de cases baixes que a ulls dels llavors governants –del PSC– havia quedat obsolet. Més d’una dècada després, aquell pla segueix sense acabar de materialitzar-se i el veïnat ha decidit reorganitzar-se. «Van expropiar, van enderrocar les casetes i va explotar la bombolla, moment en què tot es va aturar. Hem estat tots aquests anys amb un barri sota la piqueta, ple de solars abandonats», descriu Joan Adell, un dels joves del barri implicat en la seva dinamització.

D’idees no els en falten. Una de les conclusions en positiu de les jornades participatives Vallcarca, el barri que volem, organitzades per la Taula d’Entitats de Diàleg i Convivència de Vallcarca en col·laboració amb Arquitectes sense Fronteres i l’ajuntament el mes de novembre passat, és que, «ara», el fet que el barri estigui ple de solars és una oportunitat. «Està tot per fer», conclouen optimistes. Els veïns també coincideixen a demanar que es paralitzin els desallotjaments i els enderrocaments de les finques històriques per deixar terrenys abandonats, que es conservi el que queda del nucli antic del barri i es recuperin els solars «per a ús comunitari».

En la línia de la conservació patrimonial, els joves demanen la recuperació i protecció de la masia de Can Carol –la més antiga del barri, asseguren–, amb la teulada derruïda, per evitar okupacions. L’equip de govern que aquests dies acaba mandat es va comprometre a conservar-la, així com «la part de valor» de la Casa dels Arabescos, un altre dels edificis encara construït. «Una de les idees és que l’ajuntament la rehabiliti i es converteixi en un espai per al barri de gestió comunitària», 

Notícies relacionades

destaca el jove Adell mentre mostra orgullós el treball fet pel veïnat a la plaça de la Farigola, al davant de la masia. Al lloc, autogestionat, han instal·lat jocs infantils i una petita grada. 

Els veïns també s’han fet seu el solar de davant, batejat com la Cantera, que han convertit en un camp de futbol, també autogestionat, i han plantat un hort uns metres més avall, al mateix carrer. Entre els molts solars, n’hi ha de públics i de privats. I, entre els privats, n’hi ha de petits propietaris i de Núñez i Navarro, constructora amb la qual el nou consistori haurà de negociar, front que s’ha de sumar a l’obert amb l’empresa per Torre Garcini i per l’hotel del Rec Comtal.