Gent corrent

Joan Calaf Aledo: «Hi havia una pintura, ho sabia, però no em pregunti per què»

Ermità explorador. Guiat per la seva intuïció, va trobar un tresor que avui és patrimoni mundial.

Joan Calaf, amb les pintures rupestres que va descobrir. / FOTO JOAN REVILLAS

3
Es llegeix en minuts
Gemma Tramullas
Gemma Tramullas

Periodista

ver +

Fures i àguiles han sigut els seus companys de joc des que fa cinc anys aquest veí de Santa Margarida de Montbui (Anoia) va fugir del tràfec urbanita per instal·lar-se en una zona aïllada de la comarca del Matarranya (Baix Aragó). Aquí no tan sols va trobar remei a la seva fràgil salut i resposta a les seves inquietuds espirituals sinó que també va acabar descobrint un tresor.

-¿Diu que viu «com un eremita»?

-Visc en una caseta de 30 metres quadrats envoltada de bosc a Massalió. Consumeixo energia solar, aigua de pluja i llenya per escalfar-me. El poble més pròxim és a quatre quilòmetres i passo setmanes sense veure a ningú. Tot i que tinc accés a wi-fi, la soledat és dura. Però viure en plena naturalesa em convé per la meva manera de ser.

-¿Per què?

-Jo era el típic nen inquiet que només estava en pau quan sortia d'excursió. Tinc la glàndula pineal activa i això em fa ser molt sensible a l'entorn. He patit sempre asma i unes migranyes terrorífiques, però des que visc aquí (i gràcies també a pràctiques de meditació) gairebé no tinc símptomes.

-La seva intuïció li va deparar una sorpresa.

-Va ser a principis del 2013. La meva parella, que viu a l'Hospitalet, havia vingut a veure'm i vam agafar el cotxe per visitar els jaciments rupestres de la zona. A prop de Torrecilla de Alcañiz vam veure una formació de roques molt estranya i vaig parar. Allà hi havia una pintura, ho sabia, però no em pregunti per què.

-¿Com era el lloc?

-Era una coveta d'1,5 m d'amplada per un d'alçada. A simple vista vaig distingir tres figures humanes però vaig intuir que n'hi hauria més. Ho vaig fotografiar tot al detall, figura per figura, sense tocar res, i me'n vaig anar.

-Carai, quina sang freda.

-A l'arribar a casa vaig analitzar les imatges amb ordinador i vaig descobrir detalls increïbles: era una escena de caça i les figures duien bumerangs i arcs; vestien pantalons amples i un calçat ajustat semblant a espardenyes de set penques. Els homes anaven pentinats amb monyos i cues; semblaven apatxes. Vaig seguir investigant un mes sense dir res a ningú.

-¿Però vostè sabia d'art prehistòric?

-No tinc títols, si a això es refereix, però m'atrauen els misteris de l'antiguitat. Em vaig dedicar a netejar la imatge amb Photoshop fins a obtenir el que tècnicament se'n diu un calc i llavors em vaig adonar que allò era un tresor.

-¿I què va fer?

-L'hi vaig dir a un amic historiador, Miguel Giribets -que va descobrir l'observatori solar més antic d'Europa no gaire lluny d'aquí, a Oliete-, i ell ho va comunicar a la Universitat de Saragossa. Immediatament em va telefonar la catedràtica Pilar Utrilla: «Si el que explica és veritat, demà mateix tinc una reunió amb Madrid», em va dir.

-Les 12 figures de les Cuevetas de Poyuelo són ara bé d'interès cultural i patrimoni de la humanitat.

-Formen part d'un conjunt de pintures conegudes com a art llevantí i tenen uns 7.000 anys d'antiguitat. Arran d'això vaig investigar més i vaig descobrir dues pintures més que estan sense protegir ni investigar perquè no hi ha recursos.

-La seva estada al Baix Aragó també està arribant al final.

Notícies relacionades

-Fa dos anys que investigo sense cap suport i no tinc recursos per seguir; a més, trobo a faltar la meva parella i els meus pares em necessiten. Però estic satisfet d'haver contribuït a la difusió d'aquest patrimoni. No és habitual que a nivell científic es reconegui el treball d'una persona que, sense ser arqueòleg ni titulat, ha contribuït que es coneguin i es protegeixin unes pintures mil·lenàries en risc de degradació.

Vegeu el vídeo d'aquesta notícia amb el mòbil o a e-periodico.cat

Temes:

Gent corrent