RECUPERACIÓ DE LA MEMÒRIA HISTÒRICA

Barcelona ret homenatge als barraquistes de Prosperitat

Es tracta del cinquè reconeixement a un dels 11 antics nuclis de barraques

Una placa recorda a la plaça d'Ángel Pestaña la lluita per una vivenda digna

Record als veïns de les barraques de Santa Engràcia, a la Prosperitat, ahir al matí.

Record als veïns de les barraques de Santa Engràcia, a la Prosperitat, ahir al matí. / JOAN CORTADELLAS

2
Es llegeix en minuts
H. L. R / BARCELONA

Gairebé en forma de marató abans que expiri el mandat, pràcticament una cada cap de setmana, ahir es va destapar a la plaça d'Ángel Pestaña, al barri de la Prosperitat, la cinquena placa commemorativa que recorda els antics barris de barraques de la ciutat. Es tracta de la que recorda el nucli barraquista de Santa Engràcia. A la placa, la foto d'una nena amb una pancarta en què es llegeix Pisos sí, barraques, no davant la desapareguda barriada, feta per Kim Manresa als anys 70. De fet, en l'acte d'ahir també es va presentar el llibre Les barraques de Santa Engràcia, on el fotoperiodista recull les imatges captades entre el 1973 i el 1983 al barri, i la llarga lluita dels veïns per eradicar-les.

El nucli de barraques de Santa Engràcia, com tants altres a  Barce-lona -a finals dels anys 50 a la vora de 100.000 persones vivien en aquestes infravivendes a la ciutat-, va sorgir, tal com s'explica a la placa que es va inaugurar ahir, d'una estafa. Un promotor va vendre els mateixos pisos inacabats a una bona colla de compradors, els afectats van ocupar els edificis i el solar es va omplir de barraques. «La mobilització veïnal va aconseguir el trasllat a pisos el 1983, i la lluita va seguir fins a convertir en zona verda i equipament -l'actual casal de barri- l'espai guanyat a les barraques, amb la inauguració de la plaça d'Ángel Pestaña el 1986», diu la placa.

Notícies relacionades

FRUIT D'UNA LLARGA LLUITA / També ha sigut la mobilització popular la que ha aconseguit aquest reconeixement als barraquistes que van ajudar a construir la Barcelona actual, una campanya nascuda el 2010 a partir de la creació de la Comissió Ciutadana per a la Recuperació de la Memòria dels Barris de Barraques de Barcelona, el primer èxit de la qual va ser la recuperació oficial el mes de març del 2011 del nom de platja del Somorrostro del tram del litoral en què s'estenia la més cèlebre de les barriades de barraques de la ciutat. La segona reivindicació del col·lectiu era col·locar 11 plaques commemoratives als 11 principals punts de la ciutat que van acollir aquests barris, petició que va comptar amb el suport de 81 entitats i de més de 800 persones d'àmbits professionals dispars, des d'activistes veïnals fins a historiadors i periodistes.

La primera de les plaques es va col·locar el 25 de novembre de 2014 també al Somorrostro. Els tres anys i mig transcorreguts entre la primera victòria i la segona es deuen al fet que el canvi de govern experimentat el juny del 2011 va encallar durant un temps el reivindicat projecte, que finalment ha agafat un ritme gairebé de vertigen. Després de la col·locació de la placa a la platja del Somorrostro en les últimes setmanes se n'han col·locat al Camp de la Bota, el Poblenou, el Poble-sec, i, ahir, al barri de la Prosperitat.