llibres. NOVETATS EDITORIALS

La torre de Martí l'Humà

'Bellesguard. De la residència de Martí l'Humà a la torre de Gaudí' posa llum en  el passat medieval i els fets històrics que van tenir lloc a la falda de Collserola.

‘Bellesguard. De la residència de Martí l’Humà a la torre de Gaudí’, de Josep Maria Vall. Duxelm Editorial. 

Vista panoràmica de la Torre de Bellesguard, construïda per Antoni Gaudí entre el 1900 i el 1909.

Vista panoràmica de la Torre de Bellesguard, construïda per Antoni Gaudí entre el 1900 i el 1909. / danny caminal

1
Es llegeix en minuts
C. S. / BARCELONA

Josep Maria Vall i Comaposada, editor i historiador, és l'autor de l'assaig Bellesguard. De la residència de Martí l'Humà a la torre de Gaudí (Duxelm Editorial), que presta especial atenció al passat medieval de la torre de Bellesguard, també coneguda com a Casa Figueras, que Antoni Gaudí va edificar a la falda de Collserola entre el 1900 i el 1909.

La fortalesa, que continua habitada per la família Guilera, la propietària des del 1944, ofereix visites guiades des del 2013. Quan l'arquitecte hi va intervenir, va decidir mantenir algunes de les empremtes de la residència del monarca Martí I l'Humà, rei de la Corona d'Aragó, últim representant del Casal de Barcelona, que hi va viure entre el 1408 i el 1410.

Notícies relacionades

«Abans, aquest territori es deia Vallblanch», explica Vall. La seva investigació l'ha portat a conèixer els personatges que es van allotjar a la torre, com el papa Luna, Benet XIII.

Els arxius dels Sants Just i Pastor i el de la Corona d'Aragó són les fonts consultades per saber que, a Bellesguard, el rei es va casar en segones núpcies amb la seva neboda Margarida de Prades. «El Papa es va encarregar de les llicències per dispensar l'impediment de parentiu».