PATRIMONI HISTÒRIC

Els vestigis de la Barcelona jueva

El Museu d'Història de Barcelona amplia la seva seu al Call, on exposa el cens de les famílies jueves al segle XIV

1
Es llegeix en minuts
CRISTINA SAVALL / BARCELONA

Joseff Bonafeu, Salomó GraciàVidal FerrerEstruch Mercadell Moisès Bolaix eren jueus, com molts d'altres, que vivien a l'antic Call barceloní del segle XIV, situat als voltants de la plaça de Sant Jaume, segons la investigació que han emprès els historiadors Francesc Caballé Eloi Castell. Tot això ho trobem detallat a l'espai expositiu remodelat del Museu d'Història de Barcelona (Muhba), a la plaça de Manuel Ribé, que va obrir el 2008. 

Aquesta seu del Muhba s'assenta en un edifici amb restes del segle XIII que era propietat de Jucef Bonhiac, un teixidor de vels que vivia a sobre del taller. En aquest espai s'exposen objectes trobats en les excavacions arqueològiques realitzades a l'antic barri, com ara plats de ceràmica amb una estrella dibuixada, llànties rituals, escudelles i làpides funeràries procedents del cementiri de Montjuïc.

Notícies relacionades

'Els jueus a la Barcelona és el títol de l'exposició que s'inaugura aquest dimecres. S'acompanyarà de jornades sobre narrativa i sobre el llegat artístic dels jueus, així com d'itineraris històrics. Segons Joan Roca, director del Muhba, no es pot comprendre Barcelona sense la comunitat jueva, "cosa que no totes les ciutats amb barris jueus han resolt", va assenyalar.

Caballé va explicar que recompondre els límits, les cases, les sinagogues desaparegudes i els carrerons del barri jueu ha sigut un trencaclosques. "El cens que hem consultat pertany al 1393, dos anys després del saqueig del barri jueu que va significar la mort de molts jueus, la conversió d'altres i la pèrdua de nombroses propietats que van quedar en mans de cristians".