Les noves Glòries broten de les ruïnes del tambor

Cinc punts estan en obres per crear les primeres zones d'ús ciutadà

Al maig hi haurà jardins, el mirador, la pèrgola o el centre informatiu

4
Es llegeix en minuts
RAMON COMORERA / BARCELONA

El tambor viari de les Glòries ja és història, i sobre la seva runa, convertida en bocins com a nou material de construcció de bona qualitat, brota el futur i ja es comencen a aixecar instal·lacions, espais i equipaments inclosos en el pla de la gran plaça parc. El complex projecte, que ara com ara compleix fidelment les previsions, té cinc punts d'obres, diferents i també distants, encara que la majoria al costat mar i amb data de finalització el mes de desembre vinent. Després, al gener, li arribarà el torn a la zona de muntanya. Així, al maig s'haurà acabat l'anomenada urbanització provisional, que en algunes part s'integrarà en la definitiva. L'objectiu és que els veïns, que han participat en la planificació, puguin usar el recinte mentre no s'acabin, cap a finals de la dècada, les dues grans realitzacions: l'extensa i frondosa zona verda i els túnels que amagaran la Gran Via i els seus 100.000 vehicles diaris.

A les imatges que acompanyen aquestes línies, EL PERIÓDICO continua amb el seguiment gràfic exhaustiu d'aquesta transformació sense precedents d'un espai central de la ciutat i de la seva àrea metropolitana. La llarga sèrie de fotos i vídeos que s'està realitzant constitueix un fons de valor històric que documentarà els records futurs d'aquests enormes canvis.

EQUIPAMENTS / Màquines i treballadors actuen simultàniament als punts següents. El primer és el terreny situat entre la Gran Via, la Diagonal i el carrer de la Ciutat de Granada. Aquí es prepara una zona enjardinada amb una àrea de jocs infantils que acollirà la torre mirador de les obres, de 12 metres d'altura. Aquest és l'espai de 8.500 metres quadrats on es va projectar el gratacel d'oficines municipals conegut com a edifici Ona fins que el projecte va ser desestimat. Al seu costat es va dissenyar també, amb un cost estimat de 15 milions d'euros, l'immoble d'equipaments Sòcol: centre de barri, sala d'exposicions i auditori. Tot segueix en estat latent i al solar només s'hi va arribar a construir un aparcament municipal.

El segon focus d'activitat està situat davant del Disseny Hub Barcelona. Les obres comencen a definir el que serà una pèrgola, un espai polivalent destinat a activitats culturals. Al voltant, avança la urbanització de l'intercanviador de transport públic que ha de canalitzar els fluxos de passatgers de les parades del tramvia, els autobusos i la L-1 del metro.

DUES FASES / Molt a prop, però dins de l'oval que deixen al centre de les Glòries les calçades provisionals de la Gran Via, s'executen igualment algunes tasques i moviments de terra preliminars per perforar a començaments de l'any 2015 el primer tram del túnel de 508 metres entre el carrer de Padilla i el de Ciutat de Granada. A finals d'any s'hauria de licitar aquesta primera fase que té una despesa pactada entre CiU i PP de 15 milions des del gener fins al maig, quan s'acaba el mandat del govern de Xavier Trias. En el nou període municipal s'hauran d'aprovar 80 milions més per acabar l'obra el 2016. La fase següent fins al 2019 ha de portar el túnel a la rambla del Poblenou, 500 metres més amb un cost de 80 milions.

La quarta àrea de progrés de les Glòries se situa a l'antic Bosquet dels Encants, al costat del flamant mercat que ja ha complert un any. Les obres estan adequant unes grades al desnivell que hi ha allà per acollir-hi un jardí d'alzines recuperades, un punt d'informació turística, un altre de lloguer de bicicletes, una àrea de jocs infantils i una exposició sobre la plaça.

Finalment, també està en marxa, encara que en un altre nivell, la construcció de l'edifici de l'escola dels Encants que fa més de sis anys que està en mòduls prefabricats. La combinació de protagonistes és aquí inusual. El projecte i el finançament, 2,4 milions d'euros, procedeixen de l'Àrea Metropolitana de Barcelona. Al solar de la cantonada de Consell de Cent i Dos de Maig, costat Llobregat mar, ja s'hi aixeca l'estructura de la segona planta de l'immoble que es preveu obrir el setembre del 2015. El centre és una de les reivindicacions veïnals més antigues i intenses del pla d'equipaments contemplat en el pacte global i unitari del Compromís per les Glòries del 2007.

Notícies relacionades

Però la plaça ja ha consumat més canvis en aquesta transformació accelerada i alguns trastornen els residents. Els carrils provisionals de la Gran Via han creat als dos extrems un mar de carrils i d'asfalt sense refugi central al no existir mitgera, sinó només dues línies contínues. Són dos carrils a cada lateral i sis al mig. El semàfor del carrer de Castillejos dóna als vianants uns insuficients 20 segons per travessar. És freqüent veure gent corrent quan queda sorpresa en plena calçada per la intermitència que anuncia el final de la llum verda.

El trànsit de sortida en direcció Besòs és el que registra més embussos a les noves, i també a les velles, Glòries. Per això s'augmenta el temps de pas dels vehicles. Els residents d'edificis pròxims es queixen d'això. Fonts municipals insisteixen, no obstant, que no és una situació diferent de la d'altres grans avingudes, fins i tot més amples, com la Meridiana a Trinitat Nova o la Diagonal a Pedralbes.