BATALLA PER LA LIBERALITZACIÓ DELS BOTIGUERS

Trias es queda sol amb el seu pla d'horaris comercials

El 'no' dels grups de l'oposició força CiU a un acord més ampli amb el PP

Horari a l’aparador d’una botiga de l’Eixample, el juny del 2013.

Horari a l’aparador d’una botiga de l’Eixample, el juny del 2013. / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
CARLOS MÁRQUEZ DANIEL
BARCELONA

No tenia gaire bona pinta el projecte quan l'alcalde defensava que no mouria fitxa sense el consens de tots els implicats, cosa que s'intuïa quimèrica. Finalment va escollir un camí intermedi, i va ser així com a mitjans de març va presentar un pla per ampliar el nombre de festius en què els comerços podrien obrir: nou més, que s'unirien als 10 ja permesos. La proposta penjava d'un acord polític que per ara no podrà ser.

L'assumpte s'hauria de votar en el ple  municipal de demà, però ahir el PP es va desmarcar d'una mesura que considera «insuficient». El PSC, l'altre partit que podria brindar la majoria al govern, donarà avui el seu veredicte, però no és d'esperar que Jaume Collboni iniciï el seu regnat aplanant-li el camí a CiU.

Notícies relacionades

La ciutat que busca arribar als 10 milions de turistes fa mesos que debat el seu model econòmic, més concretament, el paradigma comercial que permeti fer encaixar dos estils significativament diferents. Barcelona manté el petit comerç de barri gràcies als edificis de recollides i coquetes plantes baixes. És un botiguer que es decanta pels horaris de tota la vida, sense estridències que afectin el seu tradicional esquema de negoci, fora que estigui tocat pel turisme massiu. Després hi ha la creixent oferta de grans superfícies i marques de primera línia, poc o gens amigues de tenir la persiana regulada i molt a favor de poder obrir tot l'any, cada dia.

Està per veure si CiU retira la mesura de l'ordre del dia del ple per evitar l'escarni polític. També falta confirmar el no del PSC, extrem que es dóna per gairebé segur perquè el nou líder del partit (a Barcelona) faria una inquietant estrena d'opositor al facilitar l'aprovació de la mesura. A ICV-EUiA no se l'espera, i el favor d'ERC, que podria ser una abstenció, no és suficient. L'alcalde, en qualsevol cas, no podrà eludir el debat, perquè el Partit Popular traslladarà una iniciativa en què reclamarà una nova proposta que vagi més enllà dels mesos d'estiu i d'una obertura fins a les 14 hores, que és el que CiU posa sobre la taula. Si hi ha alguna opció de fer tirar això endavant en l'any que queda de mandat, la lògica assenyala a un acord amb els populars. I si no, risc al calaix i, passades les eleccions del 2015, ja es veurà.