EL GANXO INTERNACIONAL DE LA CAPITAL CATALANA

Marca sedueix marca

Ironman, l'empresa hegemònica en l'organització de triatlons, compra el Challenge Barcelona del Maresme La web oficial s'equivoca de Calella i situa la prova a la terra de Josep Pla

Confusió 8 Web d’Ironman que promocionava una imatge de la Calella, del Baix Empordà, equivocada.

Confusió 8 Web d’Ironman que promocionava una imatge de la Calella, del Baix Empordà, equivocada. / EL PERIÓDICO

2
Es llegeix en minuts
CARLOS MÁRQUEZ DANIEL
BARCELONA

El món del triatló feia mesos que esperava la notícia perquè era conegut i notori que Barcelona anava darrere el segell Ironman perquè la capital catalana s'unís al selecte calendari de proves internacionals d'aquesta marca nord-americana. Es va confirmar la setmana passada, i la manera d'introduir-se a Catalunya ha estat tan racional com intel·ligent: comprar l'empresa que organitzava a Calella el Challenge Barcelona-Maresme, competició de disciplines i distàncies equivalents que es disputa des de fa cinc anys, i canviar-li el nom a Ironman Barcelona. Ja fos per l'emoció del moment o per les presses, la web oficial de l'esdeveniment (foto) va il·lustrar el tema amb una idíl·lica postal de Calella de Palafrugell, amb les seves boniques cales, les seves immaculades barques de pescadors, les seves voltes coronant el Port Bo. Per desgràcia per al Baix Empordà, l'Ironman no trepitjarà aquesta comarca perquè la Calella en qüestió és la del Maresme, com tampoc arribarà a la capital catalana encara que porti el seu nom.

El canvi de denominació, el fet que World Triathlon Corporation hagi absorbit Triatlon Spain, pot semblar una formalitat, una qüestió administrativa aliena a la competició. Els atletes estan convocats el 5 d'octubre per nedar, com feien fins ara, 3,8 quilòmetres, cobrir-ne 180 més en bicicleta i córrer una marató. Tot, amb un límit de 17 hores. Els que vulguin escalfar motors poden apuntar-se a l'Ironman 70.3 del 18 de maig: els mateixos esports però la meitat de distància.

Però fer tot això sota el paraigua de la marca Ironman és com passar d'un utilitari tunejat de la Copa Renault a un fórmula 1, amb tots els respectes a les competicions menors. L'Ironman és la meca del triatleta, el repte que tots somien superar quan entren en aquest esport, del qual pocs aconsegueixen desenganxar-se. I porta adossat un somni només a l'abast d'una elit: la prova serà puntuable per classificar-se per a la copa del món que se celebra cada any a l'illa de Kona, a Hawaii, on tot va començar el 1978 quan un infant de marina va unir tres competicions per trobar l'atleta perfecte.

«Destí esportiu»

El Challenge ha estat tot un revulsiu per a Calella durant aquest lustre. Ha situat la localitat al mapa internacional del triatló, i ara, amb el desembarcament d'Ironman, reforçarà la seva etiqueta de «destí turístic esportiu i de qualitat», com el va definir l'alcaldessa Montserrat Candini la setmana passada. No li devia agradar tant que l'empresa s'equivoqués de Calella a l'hora d'il·lustrar la web, un error que es va resoldre  l'endemà amb una imatge del far de l'altra Calella, la del Maresme, menys fotogènica però també plena d'encants.

Notícies relacionades

Que la prova porti com a cognom el nom de Barcelona no implica que els atletes corrin o pedalegin pels seus carrers. El més a prop que rodaran de la capital serà Montgat, ja que la bici girarà en aquesta població per tornar a Calella, el campament base.

Ironman ja està present a Lanzarote -un dels més durs pel fort vent- i a Mallorca, però aquesta és la primera prova que organitza a la península. Una bona notícia per als responsables esportius de l'ajuntament, que encara es llepen la ferida després de perdre els XGames, que van decidir cancel·lar la gira de tres anys perquè els números no sortien.