PROJECTE D'EDUCACIÓ COMUNITÀRIA A CIUTAT VELLA
Versos de ràbia al Raval
Nois del barri expressen en una cançó els seus sentiments davant la mort de Benítez i les identificacions arbitràries
El col·lectiu La Llama neix en un taller de l'associació TEB
Per a l'Abdesamad, el Waqas Ahmed i el Michael, anar pel carrer i que els pari la policia per demanar-los la documentació és normal. Gairebé quotidià. «Si vas amb un amic i t'ha d'esperar, és un rotllo», explica amb naturalitat el Waqas Ahmed. «Nosaltres no diem que tots els policies siguin dolents. N'hi ha alguns que són macos i ens parlen bé, com els que vénen a l'institut a explicar coses. Però n'hi ha altres que no, que et paren perquè coincideixes amb la descripció d'algú que ha robat o alguna cosa i et parlen malament i t'escorcollen», explica l'Abdesamad. «Estem acostumats que ens registrin, però allò del Juan Andrés [Juan Andrés Benítez, el veí del Raval mort a l'octubre després de ser agredit per la policia al carrer de l'Aurora] va ser massa», apunta el Michael. L'Abdesamad, el Waqas Ahmed i el Michael són tres nanos del Raval de 16 i 17 anys que, amb els seus amics Francis i Aziz, tots MCs -rapers, per als no iniciats-, han creat el col·lectiu La Llama, dins del projecte educatiu i comunitari de l'Associació per a Joves TEB i Ravalnet.
'Luchando derechos'
Aquesta barreja de sentiments d'impotència i ràbia per la mort de Benítez els va fer plantejar que, potser, el que passava amb la policia al Raval no era normal -«vénen amics d'altres barris i flipen»SEnD. D'aquí va néixer Luchando derechos, la primera cançó del col·lectiu, nascut en el taller de rimes del projecte Maquetes, que TEB ofereix des de fa anys als joves del barri.
En el taller de rimes, en el qual els nois funcionen de manera assembleària, prenent sempre ells les decisions, només hi ha una norma: el respecte. Es tracta de treballar els drets humans a través de la música. «No podem demanar que no ens agredeixin i després agredir nosaltres, ni que sigui verbalment -argumenta somrient l'Abdesamad-, per això el Michael canta 'quieren imponer el respeto con sus placas; ellos tienen pelotas de goma, nosotros pancartas'».
Amb l'ajuda de l'entregat treball del Pol i la Susi, els educadors de TEB encarregats del taller - «ells són la flama», «sense vosaltres som com un ou ferrat sense patates», diuen en broma i amb agraïment els nois- van gravar un vídeo per a la seva primera cançó que en poques setmanes ha arribat gairebé a les 2.500 visites a Youtube. I fins i tot han actuat al Teatre Lliure. El director teatral Ivan Morales, veí del barri, va veure el vídeo i, a través de la seva pàgina de Facebook, es va posar en contacte amb TEB per fer-los una proposta: cantar la seva cançó al final de l'espectacle Jo mai, al Lliure fins al 2 de febrer. «Com tot, ho van decidir ells. I van ser valents i van dir que sí. Per a molts era la primera vegada que actuaven i ho van fer molt bé», assegura orgullós el Pol. «A mi em va agradar més el públic del Lokal, del dia que vam anar a parlar del projecte. Era gent que es notava que vivia al barri i sabia de què li parlàvem. Ens entenien. Els del Lliure també ens van aplaudir, és clar, però era diferent», se sincera l'Abdesamad.
Violència masclista
Notícies relacionadesDesprés de l'èxit de Luchando dere-chos treballen en la pròxima cançó, en la qual parlaran de la violència masclista (la idea és tenir-la a punt per al 8 de març). El vídeo de Luchando derechos el van estrenar el dia dels drets humans.
El col·lectiu La Llama -a més de per ser «la flama/llama» del barri, un petit homenatge a l'animal que acompanya Lory Money en el videoclip d'Ola ke ase- és fruit del treball de TEB de tractar amb els nois les temàtiques socials. «L'objectiu és que ells puguin analitzar la seva realitat, que prenguin consciència de la seva situació i que, d'una manera col·lectiva i des de valors com la solidaritat, la cooperació o l'ajuda mútua poden transformar-la», apunta el Pol, l'educador que treballa en el taller de rimes. «Volem que adquireixin competències i habilitats personals i socials a través de la música i l'anàlisi de temàtiques socials», prossegueix l'educador, que està tan encantat amb els nanos com els nanos ho estan amb ell.
- ‘La cita’ Sandro Rosell i els seus amics especials de presó: dos funcionaris, dos exinterns i un capellà
- BARCELONEJANT Cunyades de luxe en la gala més top
- Àustria guanya Eurovisió i Melody s’immola
- Polèmica RTVE demanarà una auditoria del televot espanyol després del suport aclaparador a Israel
- Prèvia del derbi català Un nou vídeo de l’atropellament massiu a Cornellà revela que la conductora ja havia arrossegat aficionats abans
- Què passa al teu cos si menges xocolata just després de sopar?
- Polèmica RTVE demanarà una auditoria del televot espanyol després del suport aclaparador a Israel
- VEÏNS DEL SUD Europa repensa la seva estratègia per a un Sahel amb rècords de violència i un inesperat xoc diplomàtic amb Algèria
- La caixa de ressonància Eurovisió: ¿I si arriba a guanyar Israel?
- Prèvia del derbi català Un nou vídeo de l’atropellament massiu a Cornellà revela que la conductora ja havia arrossegat aficionats abans