Enquesta en l'equador del mandat a Barcelona (i 2)

Tots a favor del turisme, però recelosos del 'boom' hoteler

El 89,3% aplaudeix l'arribada de visitants, però el 50,9% demana frenar nous llits

1
Es llegeix en minuts
CARLOS MÁRQUEZ DANIEL
BARCELONA

Si els diners no vénen de dins, que vinguin de fora, d'on sigui. El turisme suposa prop del 16% del PIB de la ciutat de Barcelona, tot i que hi ha qui defensa que aquesta xifra és molt superior perquè hi ha molts factors que es deixen al marge i que depenen directament de l'abundant presència d'estrangers a la ciutat. El 89,3% dels enquestats -5,4 punts percentuals més que l'any passat- consideren que el turisme és positiu per al desenvolupament de la capital catalana, per tan sols un 8% que opina tot al contrari. Per franges d'edat i nivell d'estudis, el diagnòstic és molt semblant. La part de la ciutat en què les coses no estan tan clares és a Ciutat Vella, precisament el districte més tocat i afectat per la presència de gent arribada de tot arreu, sobretot americans. Allà, el percentatge d'acceptació cau fins al 73%.

Notícies relacionades

Amb 7,44 milions de visitants i un nombre de pernoctacions només superat a Europa per Londres, París i Roma, Barcelona té sobre la taula el debat sobre si s'està tocant sostre en matèria de turisme. El 64,9% dels enquestats consideren que encara ha de créixer el nombre de persones que viatgen a l'epicentre de Catalunya, per un 32% que comencen a témer que es produeixi una certa saturació. Aquesta sensació s'accentua quant entren en joc els hotels. El 50,9% dels ciutadans opinen que ja s'ha arribat al límit, mentre que el 37,1% encara veu marge per anar obrint establiments. Els més partidaris de la instal·lació de nous llits són els consultats entre 30 i 44 anys, els residents a Horta-Guinardó i els votants del Partit Popular. Creix l'opinió contrària, una vegada més, entre els veïns de Ciutat Vella.

L'enquesta també pregunta sobre el pacte a què han arribat el PP i CiU per a la modificació del pla d'usos d'aquest últim districte, més concretament, sobre la possibilitat d'obrir més hotels. El 52,1% es mostra en desacord (el 67,6% a Ciutat Vella), i el 40,1% hi està a favor (29,7% als barris afectats). Està per veure si el lobby hoteler apostarà pel boom o per la contenció.