Anàlisi

Un escenari polític local sense perfil propi

Ple municipal del passat març.

Ple municipal del passat març. / ARXIU / JOAN PUIG

2
Es llegeix en minuts
Àngels Pont
Àngels Pont

Directora del GESOP

ver +

L'enquesta realitzada a la ciutat de Barcelona quan s'arriba a l'equador del mandat de l'actual govern municipal posa de manifest la falta de perfil propi de l'escenari polític local. Gairebé tots els moviments que es constaten són, amb més o menys intensitat, els que es van produir a les eleccions catalanes del mesde novembre passat. Així doncs, l'impacte del context català a la ciutat porta a una estimació electoral inèdita a Barcelona: set partits tindrien assegurada la seva representació al consistori. A les formacions habituals s'hi sumarien C's i la CUP, que entrarien amb força a l'ajuntament de la capital catalana. Ecosocialistes i republicans també millorarien de forma notable els seus resultats, fins al punt que ICV-EUiA estaria en condicions de discutir als socialistes la segona posició a la ciutat, mentre que CiU, el PSC i el PP retrocedirien notablement en relació amb les eleccions de fa un parell d'anys. Es dibuixa, doncs, un escenari complicat de gestionar, ja que no hi hauria cap possibilitat que un pacte a dos proporcionés la majoria necessària per governar sense entrebancs.

Ara bé, aquesta descripció inicial és conjuntural i volàtil. L'estimació només funciona com un indicador més de la situació actual, que, en qualsevol cas, seria diferent en cas que les eleccions ja estiguessin convocades, tenint en compte, a més a més, que algunes formacions encara no han definit el seu candidat a l'alcaldia. Al marge de l'estimació, hi ha moltes dades a l'enquesta que ens obliguen a ser prudents: el 46% dels entrevistats no donen una opció concreta de vot, el 8% diu que votaria en blanc, tots els partits obtenen dades de fidelitat notablement baixes (només ICV-EUiA supera el 60%) i s'observa una elevada indecisió en tots els electorats (especialment en el cas del PSC i el PP). A aquests indicadors estrictament electorals s'hi ha de sumar el pessimisme que s'observa entre la ciutadania davant la situació actual i la manca de confiança que les coses puguin millorar en el futur més pròxim. Aquest context tampoc afavoreix una valoració positiva de la tasca de govern portada a terme per CiU, que aprova amb una nota molt discreta (inferior a la que tenia el govern d'Hereu a aquestes altures del seu mandat) i genera poca confiança amb vista a tirar endavant els reptes de futur que té plantejats la ciutat.

Notícies relacionades

Una menció a part es mereix el PSC. La seva debilitat és extrema a la ciutat que ha liderat, amb èxit reconegut, durant més de tres dècades. Una feblesa electoral que no ha estat recollida per cap formació concreta, cosa que ha deixat una part dels seus votants sense referent i ha contribuït a la desorientació general que s'observa en el conjunt de l'electorat, tant barceloní com català. Caldrà veure si les primàries del PSC actuen com a revulsiu per situar els socialistes a la Barcelona del segle XXI.

Així, doncs, la política barcelonina es troba subjecta als esdeveniments de caràcter general que s'estan produint al país, més que no pas al que passa a la capital catalana, ja que l'actual equip de govern no ha aconseguit separar una cosa de l'altra. No sembla que s'hagi consolidat, ni que estigui en vies de fer-ho, un lideratge diferenciat que li asseguri a CiU mantenir o millorar els resultats que va aconseguir el 2011 de cara a les properes eleccions. Serà el context general el que ho acabarà de determinar.