IMPULS D'UNA ZONA CASTIGADA DE CIUTAT VELLA

Reforma sí; hotels potser

Els partits veuen amb bons ulls la millora dels porxos de Xifré però expressen dubtes sobre augmentar els llits

Els veïns comparteixen la por que es converteixi en un 'resort' turístic

Obres 8 Dos treballadors retiren un sac ple de runa d’una de les finques en rehabilitació de l’entorn dels porxos de Xifré.

Obres 8 Dos treballadors retiren un sac ple de runa d’una de les finques en rehabilitació de l’entorn dels porxos de Xifré. / RICARD CUGAT

3
Es llegeix en minuts
CARLOS MÁRQUEZ DANIEL
BARCELONA

El projecte de reforma dels porxos de Xifré està obligat a conviure amb el debat sobre el pla d'usos de Ciutat Vella i el model turístic i comercial de la ciutat. Els propietaris de les finques d'aquesta illa, tal com detallava ahir aquest diari, plantegen a l'ajuntament una millora integral del lloc, en un altre temps temple de l'electrònica de baix cost i convertit ara en un racó. Proposen fer que el carrer sigui de vianants i es comprometen a sanejar les seves façanes i arreglar els arcs que envolten el barri des de Pla de Palau fins a Via Laietana. Ningú discuteix a aquests promotors el seu dret de reclamar una neteja de cara. Una altra cosa és acceptar que aquest renaixement vingui acompanyat d'un boom turístic o d'un desembarcament en massa d'empresaris hotelers.

Des del punt de vista polític el focus va més enllà de la zona zero. Alberto Villagrasa (PP) considera que el pla dels promotors s'ha fet «amb molt cap i visió de futur per a una zona de Ciutat Vella que està morta comercialment i socialment». La dinamització de la zona, apunta el regidor conservador, «crearà llocs de treball», i funcionarà com a nexe entre la Ribera i la Barceloneta. Sobre la possibilitat d'instal·lar-hi hotels, assegura que l'entorn és ideal perquè no està saturat com altres àrees del districte.

Als antípodes

L'opinió de Ricard Gomà (ICV-EUiA) s'ha d'anar a buscar a l'altre extrem ideològic. El líder ecosocialista considera que la possible transformació dels porxos de Xifré «serà la primera evidència de la submissió del pla d'usos als interessos del sector turístic i hoteler», un fet que representa un «risc enorme d'acabar convertint Ciutat Vella en un parc temàtic turístic». «Aquesta transformació no hauria d'estar al servei dels megaiots de luxe que CiU i PP volen allotjar al Port Vell», conclou Gomà.

Jordi Portabella (UpB) defensa la diàspora hotelera, és a dir, la necessitat que l'oferta turística estigui repartida per tota la ciutat. No pot ser -sosté- que el 40% dels llits estiguin concentrats en aquest districte. Esgrimeix aquest raonament per defensar a mitges el projecte dels porxos de Xifré. Admet que és una zona «en què difícilment aniran famílies a instal·lar-se», i aplaudeix que el pla «contempli no només un increment de places hoteleres o de pisos turístics, sinó també una millora dels ­edificis».

Assumpta Escarp, responsable socialista d'assumptes urbanístics, convé que aquest lloc limítrof amb Pla de Palau mereix, per la seva estratègica situació, una «atenció especial». «Faria bé el govern de Trias de detectar els problemes reals del districte per saber on s'ha d'actuar amb urgència i on no és necessari tocar res», apunta la regidora, que està convençuda que el nou pla d'usos sorgirà del pacte PP-CiU. El govern, a través d'un portaveu, va preferir no posicionar-se sobre el tema malgrat que la regidora Mercè Homs coneix bé el projecte després que mesos enrere es reunís amb els promotors. En l'audiència pública de dijous passat, va assegurar que el pla d'usos «no està pactat amb ningú», i que l'únic que hi ha sobre la taula és «una eina de treball». «Ara són tot especulacions», va explicar, informa Helena López.

No hi ha casualitats

Notícies relacionades

Daniel Català, president de l'associació de comerciants Barna Port, veu «amb molt bons ulls qualsevol millora que es pugui realitzar a la zona», i admet que els hàbits de consum han canviat fins al punt que els basars electrònics «han deixat de ser un referent». «S'han de treure els cotxes, posar plataforma única i obrir itineraris perquè això sigui zona de pas», conclou.

Oriol Casabella, president de l'associació de veïns de la Barceloneta, tem que es vulgui instal·lar un nou «resort turístic», i, encara que confessa que la zona requereix que s'hi faci un rentat, espera que no s'acabi convertint «en un tot s'hi val». «Veig bé la decisió de donar nous aires al comerç i ampliar l'oferta de restauració, però no recolzem que s'hi instal·lin més hotels. A més a més, no és casualitat que s'impulsi tot això quan s'acaba d'aprovar la marina de luxe del Port Vell».