COL·LECCIONISME

Records del segle XIX

El Museu Frederic Marès dedica 17 sales a objectes de la vida quotidina recopilats pel seu fundador. Hi destaquen antigues i valuoses fotografies de Barcelona.

Una de les sales que acull vitrines amb les col·leccions cedides per Frederic Marès.

Una de les sales que acull vitrines amb les col·leccions cedides per Frederic Marès. / MUSEU FREDERIC MARÈS

1
Es llegeix en minuts
CRISTINA SAVALL
BARCELONA

Capses de mistos, recipients de rapè, pipes, picaportes, panys, claus, frontisses, florers, soldadets de plom, ventalls, joies (en especial portapoms de flors), fotografies antigues, rellotges, estampes del joc de l'oca, teatres de paper i altres retallables, indumentària, piles d'aigua beneita i nombroses peces relacionades amb el monestir de Montserrat, des de pintures, joies, escultures i gravats, fins a rosaris, medalles i estampes. Aquests peculiars objectes són alguns dels tresors

-la majoria del segle XIX-, que resguarda el Museu Frederic Marès (MFM).

Les 17 sales plenes de curioses col·leccions reunides pel seu fundador, l'escultor Frederic Marès Deulovol (Portbou 1893-Barcelona 1991), formen part del patrimoni artístic de Barcelona des del 1948, quan es va inaugurar aquest centre artístic al Gòtic. Exactament, sobre el que havia estat el Palau Reial Major, seu dels Comtes de Barcelona i reis de la Corona catalanoaragonesa en l'època medieval.

Després d'una profunda reestructuració arquitectònica que el va mantenir adormit dos anys, l'espai va tornar a obrir les portes el 2011. Des de finals de setembre, l'historiador d'art Josep Maria Trullén Tho-mas dirigeix aquest museu al qual s'accedeix travessant un preciós pati de tarongers obert al públic.

Notícies relacionades

Marès va compaginar la seva vocació d'escultor amb l'afició al col·leccionisme, heretada del seu pare, que el va portar a crear el museu sentimental, com el va anomenar ell quan va començar a acumular centenars d'objectes quotidians i entranyables que proposen un interessant viatge cap als costums del passat. En especial, la sala dedicada a la fotografia que amaga una important mostra del segle XIX. Són significatives les nombroses vistes de Barcelona que s'hi exhibeixen en blanc i negre. Un llegat que podria alimentar el fons del futur museu de la fotografia, un tema pendent en el patrimoni barceloní.

L'MFM ha respectat la distribució d'objectes, les denominacions originals i l'atmosfera marcada per Marès, que va donar col·leccions a diversos museus catalans, com la seva recopilació d'armes al Museu Militar de Montjuïc, que curiosament després de la clausurael 2009, s'exhibeixen a les vitrines del MFM. També va regalar a la Biblioteca de Catalunya manuscrits, pergamins, enquadernacions artístiques i 101 incunables.