Nova tendència a la capital catalana

Barcelona, ciutat de cervesa

L'auge de la beguda artesana impulsa la primera fira especialitzada local, que se celebrarà al juliol

Al nou consum de petits elaboradors s'hi suma el 'boom' promocional de grans marques

David Pié, a Rosses i Torrades, ahir.

David Pié, a Rosses i Torrades, ahir. / JULIO CARBÓ

3
Es llegeix en minuts
PATRICIA CASTÁN
BARCELONA

Amb una mera prova visual n'hi ha prou. Si es fa una ullada curiosa al que es beu a les terrasses de Barcelona, es constata que cafès i cerveses són els reis. A l'estiu, i a determinades hores, la rossa arrasa. Més que mai, a més, perquè un cúmul de circumstàncies la catapulta al paladar. A nivell de macroconsum, les ofertes i els ajustos de preus que han fet els grans productors han animat les vendes als bars i als restaurants. Però, qualitativament, el sector també puja esglaons, per una part amb la irrupció en escena, els últims dos anys, de les cerveses artesanals (i la creixent presència catalana), i, en paral·lel, per l'aposta de les primeres marques per cerveses Premium o de més qualitat i preu. Són dos estils diferents, però tots dos amplien el perfil d'aficionats a la beguda de malta i llúpol. Com a guinda, Barcelona acollirà la seva primera fira de cervesa artesanal el 21 de juliol.

Impossible comparar David i Goliat en matèria cervesera. Qui es menja el gran mercat són les supermarques, i l'artesania no arriba a Catalunya (el seu bressol a nivell espanyol) ni a l'1% de les vendes. Però aquesta xifra ja és tota una declaració d'intencions, tenint en compte la falta de tradició. Com explica Angie Gesteira, al capdavant de La Cervecita Nuestra de Cada Día, al Poblenou, i també de la primera fira que se celebrarà el mes que ve, «les marques artesanes comencen amb algú que les produeix a casa i finalment contracta una fàbrica per elaborar-les», passa controls sanitaris i així comença el seu circuit comercial.

EN FAMÍLIA / El seu bar, on ven més de 200 marques, inclosa la seva pròpia, Julia's, es nodreix de gent d'entre trenta i quarant anys i joves famílies. De gent que sucumbeix al sabor artesanal. Encara que això suposi reduir quantitat per la qualitat, perquè una canya costa uns tres euros. La fira que ara preparen se celebrarà al mig del carrer de Llull (de la rambla del Poblenou a Roc Boronat), per mantenir un cert sabor de barri, de les 10.00 a les 00.00 hores. Hi participaran més de 30 elaboradors (que hauran d'estar en persona al seu estand, perquè la trobada té un clar aire pedagògic, a més de lúdic) i el client comprarà un got petit (0,2 centilitres) per anar tastant (a un preu uniforme) les que vulgui conèixer. «Volem sensibilitzar sobre la cultura cervesera», insisteix l'empresària. Aconseguir el permís municipal per a aquest tipus d'activitat no és fàcil, però més que el concepte alcohol, prima aquesta cultura i el treball artesanal, amb suport municipal.

David Pié també va muntar a finals del 2010 el celler Rosses i Torrades, a l'Eixample esquerre, amb format de botiga i alguna degustació. Despatxa unes 400 referències de tot el món amb una creixent presència catalana. Algun client busca aquesta denominació d'origen, però la majoria demanen senzillament descobrir noves qualitats. «Això no és un refresc, i el preu només tira enrere fins que en tastes la primera», manté. Tant ell com Angie organitzen tasts i cursos. «Diem que estem evangelitzant el món cerveser», diu en to de broma.

La Cerveteca és un altre bar, a Ciutat Vella, amb botiga i activitats centrades en el cosmos d'aquesta beguda, en les seves versions sense additius ni conservants. Un altre exemple exitós, a Sants, el brinda Homo Sibaris, amb bar i botiga especialitzada, on també s'està popularitzant com un «plaer hedonista».

De l'auge barceloní del tema també en dóna fe La Cervesera Artesana, un pionerbrewpubque despatxa els quatre tipus de cervesa que elabora a la seva microcerveseria, on el procés queda a la vista. I, és clar, també hi ha una marca de cervesa barcelonina que es fabrica a la ciutat i es distribueix en bars i botigues, la Zero Vuit. I una altra, molt recent, a l'Hospitalet, la Six a Pils, abans gairebé domèstica i que ja té registre sanitari i acaba de fer el salt a la distribució.

Notícies relacionades

A nivell de macromarques, l'obertura de l'espai Fàbrica Moritz (amb bar, gastronomia i altres serveis) al barri de Sant Antoni ha estat un autèntic èxit, on despatxen ni més ni menys que 4.000 litres setmanals de la cervesa que elaboren allà, sense pasteuritzar.

En paral·lel, tant aquesta firma (versió industrial) com San Miguel i Damm han ajustat preus, en diferent mesura, per vendre més en bars i restaurants (vegeu pàgina següent). Damm trepitja a fons en el sector Premium amb Inèdit, per paladejar, en col·laboració amb Ferran Adrià.