Violència urbana a la capital catalana

Ja no són 'els de sempre' i prou

El conseller Puig avisa que pugen a 2.000 els antisistema violents instal·lats a Barcelona

Els esvalotadors es comunicaven amb 'walkie talkies' i es canviaven la roba contínuament

Vidres trencats en una botiga de Movistar dela ronda de Sant Pere.

Vidres trencats en una botiga de Movistar dela ronda de Sant Pere. / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
ANTONIO BAQUERO
BARCELONA

L'expressió «els de sempre» va perdre sentit dijous. Els disturbis durant els quals es va arrasar el centre de la ciutat i que es van saldar amb 50 detinguts han canviat el paradigma, que establia que un nucli dur d'antisistema -«els de sempre»- creava aquesta mena d'incidents. «Ja no són només els de sempre. N'han atret molts altres. Els que van arrasar el centre eren molts més i molt més violents», va subratllar ahir el conseller d'Interior, Felip Puig.

El conseller va calcular en 2.000 els activistes violents que ara operen a Barcelona. «Abans parlàvem d'entre 300 i 400», va dir Puig, que va parlar de «guerrilla urbana» i va destacar que la ciutat va viure «els episodis de violència més greus dels últims anys». Tant, que per primera vegada els Mossos van recórrer als gasos lacrimògens i els pots de fum. El conseller, que va anunciar que la violència urbana passa a ser «prioritat policial», va anunciar que es dotarà la Brigada Mòbil, els antiavalots, de nous materials. Els disturbis han tornat a posar sobre la taula l'ús de camions d'aigua.

L'augment exponencial de vàndals és el que inquieta més. Fonts policials van assenyalar que s'hi han sumat «gran quantitat d'universitaris que s'han radicalitzat». «Es va detectar persones d'entorns neonazis i també un elevat nombre de delinqüents comuns, autèntic lumpen, a veure què rapinyaven», assenyalen aquests responsables policials.

L'altre element que va cridar més l'atenció és l'elevat grau d'organització. «Actuaven de forma coordinada, simultàniament actuaven en diversos llocs de la ciutat», assenyalen les mateixes fonts. «No es comunicaven per mòbil sinó ambwalkie talkies. Hem incautat almenys una desena d'aquests transmissors».

Va cridar l'atenció la capacitat dels membres d'aquestes cèl·lules violentes, els coneguts com ablack blocks(blocs negres), per evitar ser identificats. No tan sols anaven amb la cara tapada, sinó que a més es canviaven de roba constantment. Alguns portaven diverses capes de roba i se l'anaven traient. D'altres portaven dessuadores de diferents colors a les motxilles. En alguns casos es va veure com a prop seu hi havia petits grups de suport. «Vam veure un noi de negre. Quan va acabar de destrossar un aparador va anar cap a aquell grup i es va ficar en una petita melé. Quan es van separar el de negre havia desaparegut. És a dir, allà dins s'havia canviat de roba», assenyalen les fonts.

Els violents van llançar pedres, boles d'acer amb tiradors, llambordes, pals i ampolles amb gasolina. La seva eina preferida van ser ampolles amb alcohol de cremar i pastilles i esprais d'encendre com les que es fan servir per a les barbacoes. «Amb això calaven foc als contenidors». Aquest material no sempre el portaven al damunt. Els dies anteriors havien deixat amagades en llocs estratègics motxilles i bosses amb tota aquesta munició.

Notícies relacionades

TRES FERITS GREUS / A diferència d'altres ocasions, gairebé no hi ha detinguts d'altres països. Dels 70 arrestats, tan sols vuit són estrangers. Un altre element que ha cridat l'atenció és la presència entre els vàndals de nombrosos joves procedents d'altres ciutats catalanes.

Els disturbis van deixar tres ferits greus. Dos d'ells, amb la melsa trencada, han estat operats a l'Hospital del Mar. Un altre ha estat intervingut a l'Hospital de Sant Pau amb un impacte al globus ocular. A ells es va referir amb duresa el conseller: «Veient el que va passar, ara no val dir que 'jo només passava per allà'».