COMPAREIXENÇA PEDRO SÁNCHEZ

Les 15 mesures del pla estatal de lluita contra la corrupció anunciat per Pedro Sánchez

Les 15 mesures del pla estatal de lluita contra la corrupció anunciat per Pedro Sánchez

José Luis Roca

4
Es llegeix en minuts
Ana Cabanillas
Ana Cabanillas

Periodista

ver +

Pedro Sánchez anuncia un ‘Pla nacional de lluita contra la corrupció’ que inclou una quinzena de mesures i que va ser elaborat juntament amb l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE), tot i que també va llançar una picada d’ullet als seus socis parlamentaris, a qui va agrair les seves contribucions, i va citar expressament Sumar, amb qui ha mantingut un pols en les últimes setmanes.

En la seva compareixença parlamentària d’aquest dimecres destinada a la corrupció després de l’esclat del cas Cerdán, el president de Govern va detallar totes les reformes plantejades. Entre aquestes, destaca la creació de «procediments sumaris» en casos de corrupció per evitar el que Sánchez va definir com a «dilacions calculades» per part dels jutges; també la introducció de la figura del «decomís preventiu», pel qual l’Administració Pública podria intervenir béns patrimonials d’investigats per corrupció sense esperar una condemna judicial. Un paquet de mesures que va detallar en quatre eixos. A més, va anunciar controls patrimonials anuals i aleatoris a tots els alts càrrecs de l’Administració.

1. Prevenció de riscos i controls. En aquest apartat, Sánchez va citar la posada en marxa d’una «agència d’integritat pública independent» que assumirà les tasques de prevenció, supervisió i persecució de les pràctiques corruptes. El president ho va argumentar en l’existència de diferents organismes a diferents nivells de l’Administració, en una «multiplicitat que ens ha permès tenir molts ulls», però que «ha generat ineficiències i buits».

Sánchez es va comprometre també a endurir les condicions de la contractació pública. Així, va anunciar l’extensió de la metodologia aplicada a l’adjudicació de fons europees a tots les administracions de l’Estat, la creació de «mapes de risc i d’integritat» i utilitzar «anàlisi de dades per detectar vulnerabilitats», a més d’introduir aplicacions d’intel·ligència artificial en la plataforma de contractació pública de sector públic.

El president va anunciar l’obligació de sistemes de ‘compilance’ contra la corrupció en empreses que vulguin participar en aquestes contractacions i obligar a firmar «pactes d’integritat per a determinats contractes públics». A més, va avançar que s’establiran «controls patrimonials aleatoris i anuals per a alts càrrecs durant el seu mandat per vigilar que ningú obtingui un benefici indegut».

També es reforçaran els controls a partits polítics, i tots aquells que tinguin un finançament públic superior als 50.000 euros tindran l’obligació de fer auditories externes i independents. A més, les formacions també hauran de rebaixar el llindar per publicar les donacions privades, i ho hauran de fer a partir dels 2.500 euros, en el termini d’un mes. Una obligació que implicarà la reforma de la llei de finançament de partits polítics.

2. Protecció de denunciants de corrupció. El president va anunciar que inclouran en la «nova llei d’enjudiciament criminal» la garantia de plena confidencialitat a qui acudeixi directament a la fiscalia, a la Policia o a un jutge per denunciar presumptes casos de corrupció. Va avançar que exigiran l’existència de canals interns a les empreses per denunciar aquestes presumptes activitats, a més d’implementar-los en tota l’administració pública, també a escala autonòmica i municipal.

Reforçar la capacitat de l’Estat per investigar, jutjar i sancionar casos de corrupció. El president va anunciar la creació de seccions especialitzades en delictes contra l’administració pública dins dels nous tribunals d’instància amb jutges especialitzats per donar «caràcter preferent i procediment sumari per a les causes que impliquin càrrecs públics», i va criticar les actuacions d’alguns jutges, amb «dilacions calculades». A això s’afegeix el reforç de la Fiscalia Anticorrupció amb més mitjans, que Sánchez va filar amb l’avantprojecte de llei d’enjudiciament criminal en què es modificarà el model d’instrucció, «per atribuir aquesta competència al ministeri fiscal».

Una altra de les mesures és l’enduriment de les penes per delictes contra l’Administració Pública en el Codi Penal i la duplicació dels terminis de prescripció, juntament amb l’augment de les multes a les empreses corruptores, per calcular-les no sobre els beneficis obtinguts, sinó sobre els seus ingressos anuals. Va anunciar també la posada en marxa d’un «sistema d’exclusió i llistes negres» per impedir que les empreses condemnades per corrupció puguin continuar contractant amb l’Administració. I dins dels partits, va detallar un enduriment de les sancions per infraccions comptables i una retirada de subvencions públiques a aquells que mantinguin en les seves llistes, estructures o òrgans de direcció persones condemnades per corrupció.

3. Recuperació dels béns robats mitjançant corrupció. En aquest apartat, Sánchez va anunciar l’augment de la plantilla de l’Oficina de Recuperació i Gestió d’Actius, encarregada de localitzar i administrar els béns obtinguts il·lícitament. S’optimitzarà la coordinació amb jutjats, fiscalies i amb la Fiscalia Europea. 

Es crearà també la figura del «decomís administratiu o preventiu», que permetrà confiscar béns vinculats a activitats delictives sense necessitat de condemna penal prèvia, per evitar que els responsables ocultin o disposin dels diners robats abans que arribi la justícia.

Notícies relacionades

4. Cultura de lluita contra la corrupció. En l’últim apartat, Sánchez va anunciar estudis demoscòpics anuals sobre la percepció i experiència directa de la corrupció a Espanya, amb campanyes de conscienciació ciutadana i reforç de la formació dels empleats públics.

Després d’anunciar aquestes mesures, Sánchez va assegurar que s’ha acordat amb l’OCDE un sistema de seguiment i avaluació d’aquestes mesures, i que emetrà un dictamen d’avaluació als 12 i als 24 mesos d’aquestes mesures que serà de domini públic.