ruta A SARRIÀ-SANT GERVASI
Tradicions llamineres
De padrins a fillols. En moltes cultures, com a la de l'antiga Grècia, era habitual regalar ous durant les festes de primavera com a símbol de vida i fertilitat. De la mà de la rebosteria moderna, aquest costum ha evolucionat en els dos últims segles fins a arribar a les actuals mones i ous de xocolata.

Poesies per al paladar Tradicions llamineres Dolços de disseny Mones espectaculars Pastissos amb cognom Ous de luxe Originalitat_MEDIA_3 /
CANAL MUNTANER, 566 Mones espectaculars
A l'obrador de la pastisseria Canal han estat treballant la xocolata des del gener, i pensant en els motllos i dissenys per a les mones.«Hi predominaran el blanc i el negre de la xocolata, i no tant el colorit d'altres anys», avança el pastisser Xavier Canal, que porta la creativitat«als gens»i necessita tenir«reptes» per no avorrir-se. Com quan, per exemple, li van encarregar les rèpliques en xocolata de les copes del Barça tricampió, de Floquet de Neu a mida natural o, més recentment, d'una góndola de gairebé un metre de llarg. Deixant de banda altres encarrècs espectaculars, la pastisseria va servir«més de 600 pastissos en l'anterior campanya».
BADIA ROCA PÀDUA, 91 Dolços de disseny
El mestre Albert Badia fa 15 anys que està al capdavant de Badia Roca tenint la qualitat i la creativitat com a bandera.«Aquí tots els productes i dissenys són d'elaboració pròpia», destaca el reboster, que compra la millor xocolata a França per treballar-la al seu obrador.«Molta gent es queda sorpresa amb el seu sabor. És autèntica xocolata», afegeix Badia, propietari de dos establiments a la ciutat de Barcelona, el del carrer de Pàdua és l'original.«Els meus pares van obrir fa més de 25 anys, i té solera al barri», explica el pastisser, que aquest any ha tornat a«ajustar els preus»perquè tothom pugui disfrutar d'una bona mona.
FOIX DE SARRIÀ MAJOR DE SARRIÀ, 57 Poesies per al paladar «El dia de la mona és una tradició que es manté. Ha superat la crisi, tant la religiosa com l'econòmica»
, diu de broma Jordi Madern, nét de l'oncle del poeta J.V. Foix i responsable actual de la pastisseria de referència Foix de Sarrià. La varietat de pastissos i ous que surten del seu obrador és enorme, des dels més clàssics fins als més moderns:«Aquí seguim fent la que anomenem Cristina, amb base de brioixi un ou dur per cada any que té el fillol. Però també innovem en sabors i textures».Madern recorda perfectament èpoques passades, quan els frigorífics no estaven a l'ordre del dia i el sucre,en pastisseria, feia les funcions de conservant.
FARGA PASSEIG DE SANT GERVASI, 58 Originalitat
La marca Farga neix el 1957 quan Jesús Farga, el seu actual president i fundador, obre a Barcelona el seu primer negoci després d'acabar un curs de pastisseria a Lleida.«Les nostres mones es diferencien de la resta per la seva cuidada elaboració, la seva originalitat i la seva presentació», explica Marisol Campos, responsable de màrqueting de Farga.«Volem que regalar una mona Farga produeixi satisfacció al padrí que regala i il·lusió al fillol que la rep», afegeix Campos. Entre els motius més sol·licitats aquest any destaquen Tintín i el capità Haddock, els Barrufets o Bob Esponja.
IOL BALAGUER ST. GREGORI TAUMATURG, 2 Ous de luxe
Elaborats amb el millor cacau del mercat i reinventant-se cada temporada, la col·leccióOus de Pasqua 2012d'Oriol Balaguer s'inspira en l'art contemporani.«Els nostres ous, mai exactament iguals, reflecteixen una artesania que beu de disciplines com el surrealisme, la psicodèlia i el disseny en 3D», explica l'innovador pastisser, que el 1993, i amb només 21 anys, va ser distingit com a Millor Mestre Pastisser Artesà Espanyol. Balaguer conjuga«frescor i exclusivitat»a les sevesboutiques, on en 33 metres quadrats mostra tot el seu dolç univers com si fos una joieria de luxe.
Notícies relacionadesBAIXAS MUNTANER, 331 Pastissos amb cognom
El cognom Baixas és sinònim d'una tradició pastissera que ja té més de mig segle. Els pares del Joan i la Núria Baixas, els actuals propietaris, van fundar el 1958 la pastisseria Baixas, que prepara mones per als més menuts.«A partir dels 6 anys, els nens ja escullen el pastís que més els agrada. I solen decantar-se per la xocolata blanca o la que porta llet», explica la Núria, que cada any pensa amb el seu equip«nous motius o temes per a les mones». Les tradicions«formen part d'una cultura, d'una identitat», afirma. Per això, aquestes dates són per«compartir moments dolços».
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Previsió meteorològica Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança
- Sector elèctric Iberdrola reforça la seva liquiditat amb una línia de crèdit de 2.500 milions
- Perfumeria i cosmètica Puig factura 2.299 milions el primer semestre, un 7,6% més
- Construcció Habitatge insta les comunitats a pactar un nou pla de 6.660 milions
- Anàlisi i predicció de BBVA Research L’economia catalana alentirà el seu creixement fins a l’1,5% el 2026
- Boom turístic Els hotels sumaran 52.000 habitacions fins al 2028 a tot Espanya