ruta A SARRIÀ-SANT GERVASI

Tradicions llamineres

De padrins a fillols. En moltes cultures, com a la de l'antiga Grècia, era habitual regalar ous durant les festes de primavera com a símbol de vida i fertilitat. De la mà de la rebosteria moderna, aquest costum ha evolucionat en els dos últims segles fins a arribar a les actuals mones i ous de xocolata.

Poesies per al paladar Tradicions llamineres Dolços de disseny  Mones espectaculars Pastissos amb cognom Ous de luxe Originalitat_MEDIA_3

Poesies per al paladar Tradicions llamineres Dolços de disseny Mones espectaculars Pastissos amb cognom Ous de luxe Originalitat_MEDIA_3 / MAIRA VILLELA

3
Es llegeix en minuts
LUIS BENAVIDES

CANAL MUNTANER, 566 Mones espectaculars

A l'obrador de la pastisseria Canal han estat treballant la xocolata des del gener, i pensant en els motllos i dissenys per a les mones.«Hi predominaran el blanc i el negre de la xocolata, i no tant el colorit d'altres anys», avança el pastisser Xavier Canal, que porta la creativitat«als gens»i necessita tenir«reptes» per no avorrir-se. Com quan, per exemple, li van encarregar les rèpliques en xocolata de les copes del Barça tricampió, de Floquet de Neu a mida natural o, més recentment, d'una góndola de gairebé un metre de llarg. Deixant de banda altres encarrècs espectaculars, la pastisseria va servir«més de 600 pastissos en l'anterior campanya».

BADIA ROCA PÀDUA, 91 Dolços de disseny

El mestre Albert Badia fa 15 anys que està al capdavant de Badia Roca tenint la qualitat i la creativitat com a bandera.«Aquí tots els productes i dissenys són d'elaboració pròpia», destaca el reboster, que compra la millor xocolata a França per treballar-la al seu obrador.«Molta gent es queda sorpresa amb el seu sabor. És autèntica xocolata», afegeix Badia, propietari de dos establiments a la ciutat de Barcelona, el del carrer de Pàdua és l'original.«Els meus pares van obrir fa més de 25 anys, i té solera al barri», explica el pastisser, que aquest any ha tornat a«ajustar els preus»perquè tothom pugui disfrutar d'una bona mona.

FOIX DE SARRIÀ MAJOR DE SARRIÀ, 57 Poesies per al paladar «El dia de la mona és una tradició que es manté. Ha superat la crisi, tant la religiosa com l'econòmica»

, diu de broma Jordi Madern, nét de l'oncle del poeta J.V. Foix i responsable actual de la pastisseria de referència Foix de Sarrià. La varietat de pastissos i ous que surten del seu obrador és enorme, des dels més clàssics fins als més moderns:«Aquí seguim fent la que anomenem Cristina, amb base de brioixi un ou dur per cada any que té el fillol. Però també innovem en sabors i textures».Madern recorda perfectament èpoques passades, quan els frigorífics no estaven a l'ordre del dia i el sucre,en pastisseria, feia les funcions de conservant.

FARGA PASSEIG DE SANT GERVASI, 58 Originalitat

La marca Farga neix el 1957 quan Jesús Farga, el seu actual president i fundador, obre a Barcelona el seu primer negoci després d'acabar un curs de pastisseria a Lleida.«Les nostres mones es diferencien de la resta per la seva cuidada elaboració, la seva originalitat i la seva presentació», explica Marisol Campos, responsable de màrqueting de Farga.«Volem que regalar una mona Farga produeixi satisfacció al padrí que regala i il·lusió al fillol que la rep», afegeix Campos. Entre els motius més sol·licitats aquest any destaquen Tintín i el capità Haddock, els Barrufets o Bob Esponja.

IOL BALAGUER ST. GREGORI TAUMATURG, 2 Ous de luxe

Elaborats amb el millor cacau del mercat i reinventant-se cada temporada, la col·leccióOus de Pasqua 2012d'Oriol Balaguer s'inspira en l'art contemporani.«Els nostres ous, mai exactament iguals, reflecteixen una artesania que beu de disciplines com el surrealisme, la psicodèlia i el disseny en 3D», explica l'innovador pastisser, que el 1993, i amb només 21 anys, va ser distingit com a Millor Mestre Pastisser Artesà Espanyol. Balaguer conjuga«frescor i exclusivitat»a les sevesboutiques, on en 33 metres quadrats mostra tot el seu dolç univers com si fos una joieria de luxe.

Notícies relacionades

BAIXAS MUNTANER, 331 Pastissos amb cognom

El cognom Baixas és sinònim d'una tradició pastissera que ja té més de mig segle. Els pares del Joan i la Núria Baixas, els actuals propietaris, van fundar el 1958 la pastisseria Baixas, que prepara mones per als més menuts.«A partir dels 6 anys, els nens ja escullen el pastís que més els agrada. I solen decantar-se per la xocolata blanca o la que porta llet», explica la Núria, que cada any pensa amb el seu equip«nous motius o temes per a les mones». Les tradicions«formen part d'una cultura, d'una identitat», afirma. Per això, aquestes dates són per«compartir moments dolços».