celebració ciutadana

Un festival de llum animarà les tres nits de festa de Santa Eulàlia

L'ajuntament proposa contemplar la bellesa de 69 edificis il·luminats

La Virreina rendeix tribut avui a l'inventor de la Font Màgica, que no funciona per obres

La façana de l’ajuntament, il·luminada per a la ’Festa de la Llum’, una prèvia del muntatge per a les festes de Santa Eulàlia. / CARLOS MONTAÑÉS

2
Es llegeix en minuts
CRISTINA SAVALL
BARCELONA
Edifici il·luminat d'especial interès Edifici il·luminat de la ruta del modernisme Altres edificis il·luminats

El primer gran festival de la llum que promou l'ajuntament neix avui amb la finalitat d'animar les nits de les festes de Santa Eulàlia. Durant tres dies, Llum-BCN programa espectacles elèctrics, a més d'il·luminar 69 edificis, esglésies, muralles i monuments. Entre altres, les Drassanes, la Catedral, l'església del Pi, el Fossar de les Moreres, la Pedrera, la torre Agbar, la Casa Elizalde, El Molino, l'Arc de Triomf, la basílica de Santa Maria del Mar, la Casa Batlló, el Castell de Montjuïc, l'Institut Cartogràfic i el mateix consistori.

Barcelona és pionera en il·luminació urbana no funcional des que, amb motiu de l'Exposició Universal del 1929, l'enginyer Carles Buïgas va idear la Font Màgica de Montjuïc. Però les fonts de l'avinguda de Maria Cristina no estaran actives, perquè estan en obres per reajustar la maquinària de cascades i llums.

No obstant, l'Institut de Cultura rendeix aquesta tarda un homenatge a Buïgas al Palau de la Virreina, on arquitectes, polítics i dissenyadors d'il·luminació participen en la taula rodonaDe les Fonts de Montjuïc al mapping i les façanes multimèdia. Sí que s'il·luminarà el monument a Colom, obra del pare de l'inventor de la Font Màgica, Cayetano Buïgas.

Cristina Castells, directora de serveis d'energia i de qualitat ambiental de l'ajuntament, coordina un operatiu que, segons ella, vol consolidar Santa Eulàlia com la gran festa d'hivern de Barcelona. «És un petit aperitiu. En pròximes edicions Llum-BCN serà més ambiciós», anuncia. La idea és allargar del vespre fins a la una de la matinada la il·luminació més espectacular de la ciutat, encara que punts emblemàtics com la Sagrada Família i el Tibidabo s'ajustaran al seu horari habitual. «Rendibilitzem els recursos ja existents aportant filtres de colors i projeccions en espais com la Virreina, les muralles i la plaça del Pi».

Maria Güell, assessora del festival i experta en il·luminació urbana, insisteix que aquest any no es tira la casa per la finestra. «Sempre vetllem per l'estalvi energètic i per no incrementar la contaminació lumínica, però en anys pròxims l'aportació artística serà més atrevida».

Notícies relacionades

ÈXITS DE LA MERCÈ //Elmapping, la projecció d'imatges en grans superfícies, cobra protagonisme des que el 2008 les festes de la Mercè es van sumar a aquesta avantguardista tendència. Per això, Santa Eulàlia recupera avuiLa casa màgica, la posada en escena en tres dimensions que al setembre es va exhibir amb un èxit enorme sobre la façana de l'ajuntament. I el Museu Frederic Marès acull l'espectacle de Fausto Morales que es va estrenar a la Ciutadella.

El festival de la llum té un altre precedent anomenat LumoBCN. Arquinset, la setmana de l'arquitectura de Barcelona, va dedicar l'edició del 2008 a la llum amb un petit festival d'intervencions luminicoarquitectòniques sobre edificis. L'objectiu, no obstant, és arribar al devessall d'imaginació que caracteritza el cèlebre festival de Lió.