INTERCANVI CULTURAL
Colònies a Romania
L'escola LYS de Barcelona, convidada especial a un festival folklòric a Timisoara
Els alumnes van representar danses típiques catalanes

AssaigAlumnes de sisè de primària de l’escola LYS, en ple ball de bastons. /
«Ensenyar a la gent de Romania com és la nostra cultura i aprendre una mica de la seva». Aquest és l'objectiu del grup d'alumnes de sisè de primària, segons un d'ells, Guillem Rocas, de l'escola LYS de Barcelona, que ha estat convidat al Festival Multicultural InternacionalInima de Copil (cor de nen), que es va celebrar dissabte a la ciutat de Timisoara, a Romania.«Fins ara només hi havien anat països fronterers. El fet que hi assisteixi un col·legi de Catalunya és tot un esdeveniment», apunta la directora del centre, Eulalia Montañés, que també s'ha embarcat en l'aventura.
Per a la mostra folklòrica, el centre d'ensenyament barceloní ha realitzat una selecció de balls que representen la pluralitat cultural de Catalunya.«Hem escollit la sardana, l'Hereu Riera i els balls de falcons
-semblants als castellers- i de bastons», explica Rosa Montserrat, la professora de música.«Els hem treballat molt a fons», afegeix Olaya Martínez, una altra alumna.
«El plantejament de la sortida a Timisoara s'ajusta perfectament a la nostra manera de fer», exposa Montañés. I és que l'escola LYS s'inspira en el mètode d'ensenyament de Decroly, basat en l'aprenentatge personalitzat i vivencial. A més a més, aquest centre potencia l'aspecte musical, i aquest és el motiu principal pel qual ha estat convidada.«Fem dues hores de música a la setmana -més del que està estipulat per la normativa-, i treballem molt la dansa. Estan preparats des de ben petits», explica Montserrat.
Malgrat que la invitació era«una gran oportunitat que havíem d'aprofitar», com comenta l'alumne Víctor Nicolau, inicialment els professors tenien molts dubtes sobre el seu plantejament. Gràcies tant a l'organització del festival com a Vía Rumania, empresa espanyola establerta al país que ha mogut els fils perquè aquest petit gran somni es converteixi en realitat, van decidir assistir-hi, i ja al febrer, el viatge va anar prenent forma.«No s'havia d'ensenyar res de nou i no es trencava la línia d'aprenentatge dels de sisè de primària», puntualitza la directora del centre. A més, aquest any l'escola, gestionada per una cooperativa de pares, compleix 50 anys.«És una forma més de celebrar-ho», afegeix.
Notícies relacionadesEl vol era la gran emoció d'aquests petits expedicionaris.«És la primera vegada que faig un viatge en avió amb la classe i estic una mica nerviós», comentava Nicolau dimarts passat, hores abans de sortir destí a Timisoara. Pel que fa l'allotjament, l'organització els va proporcionar gratuïtament una residència d'estudiants i els àpats. «És com unes colònies, però molt més lluny», aclareix Montañés.
Des de la seva arribada, els alumnes van realitzar diferents activitats. L'endemà d'haver aterrat, van visitar algunes escoles de la zona i fins i tot es van atrevir a fer una classe de romanès. El divendres van celebrar un mini campionat de futbol amb les seves noves amistats.«Tots vam portar la samarreta del Barça, i vam intentar ser com ell a la Champions», exclamava Berta Jofra.
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Previsió meteorològica Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança
- Sector elèctric Iberdrola reforça la seva liquiditat amb una línia de crèdit de 2.500 milions
- Perfumeria i cosmètica Puig factura 2.299 milions el primer semestre, un 7,6% més
- Construcció Habitatge insta les comunitats a pactar un nou pla de 6.660 milions
- Anàlisi i predicció de BBVA Research L’economia catalana alentirà el seu creixement fins a l’1,5% el 2026
- Boom turístic Els hotels sumaran 52.000 habitacions fins al 2028 a tot Espanya