NOVA TENDÈNCIA GASTRONÒMICA A LA CAPITAL CATALANA

Calçotades urbanes

Cada vegada més restaurants de Barcelona tenen a la carta l'exitosa hortalissa per evitar l'èxode de comensals els caps de setmana

Ritual de cap de setmana 8 Els comensals disfruten del calçot al Mussol del carrer d’Aragó.

Ritual de cap de setmana 8 Els comensals disfruten del calçot al Mussol del carrer d’Aragó. / JOAN PUIG

3
Es llegeix en minuts
PATRICIA CASTÁN
BARCELONA

A primer cop d'ull només és un bulb poc atractiu. Fins i tot poc cotitzat. Tot i això, exerceix de fascinant imant gastronòmic per als milers de comensals que cada cap de setmana, en temporada, agafen cotxes i autocars per desplaçar-se a masies i restaurants rústics especialitzats en el preuat (en gust) calçot amb romesco. I com que els temps no estan per a èxodes urbans per una simple qüestió de paladar cada cop més restaurants de Barcelona implanten el calçot a les seves cartes. Avançar-se al client és la clau. Si els clients volen calçotada, a la capital catalana se'n serveixen amb pitet inclòs. El que calgui.

No cal anar-se'n a barris amb restaurants amb brasa a l'aire lliure. Passejant per l'Eixample ja és possible veure-hi nombrosos rètols que anuncien el suposat banquet. I això de suposat no és intranscendent, tenint en compte que alguns clients interroguen amb raó els cambrers sobre el tipus de cocció.«No és el mateix a la planxa que amb carbó», explica un fan en un dinar de grup en un establiment. Els clients solen anar-hi si saben que es preparen com més semblants millor a les parafernàlies popularitzades a Valls.

Ja en plena temporada, el Caliu de l'Eixample (al carrer de València) viu un any pletòric de calçotades urbanes. S'hi van atrevir el 2009 amb timidesa i l'any passat l'assumpte ja va prosperar. Aquest any la seva demanda es multiplica el cap de setmana perquè ofereixen«calçots sense límit», fins que el comensal se'n cansi. Una marca que a vegades arriba al mig centenar de peces endrapades.«Molt pocs en mengen només una safata», explica un responsable, que afegeix que aquest any han millorat l'oferta servint les carns a la pedra perquè el client en graduï la cocció. El seu menú de 26 euros es prorroga fins al final de temporada, que l'any passat va ser al juny.

Els qui han apostat per mostrar en viu i en directe el procés de preparació del calçot sobre les brases de carbó vegetal, així com de les patates lentament rostides al caliu, són els restaurants Mussol (a Aragó, Casp, Diagonal i Pedralbes), que l'any passat van servir gairebé 11.000 calçotades i aquest any preveuen créixer el 8%. Al seu establiment d'Aragó expliquen que el bulb no és només un plat del diumenge. Que se serveix diàriament. Tot i que un dissabte o festiu és més fàcil despatxar-ne 500. En el cas d'aquests establiments, s'ofereix l'opció de ració de 8-10 calçots (5,90 euros) a la seva carta, o de menú complet amb una ració i la coneguda carn variada (secret ibèric, botifarra, llom, rostit de tira i be; o només botifarra amb mongetes). Fins i tot vi i l'omnipresent crema catalana com a colofó, també a preus anticrisi, per uns 24 euros. ¿La clau?«Que surtin al moment», sense reescalfar-los, explica el director, Jaime García Lletger. I comprar el vegetal a pagesos de confiança i la carn als proveïdors de sempre de Girona, afegeix.

El ritual de les cebes s'imposa encara que es faci un àpat urbà. No hi falta el pitet, no sigui que esquitxin. Ni els grups, a la seva planta més baixa. Ni les famílies que de l'experiència en fan una tradició almenys anual. I és que la consigna del Mussol, és«traslladar la masia al centre de la ciutat». Per això també preparen xatonades.

En hotel de luxe

El repertori d'opcions és ampli. Al centre en fan La Llosa, fins i tot per a grans grups, El Glop, el Trobador i fins i tot amb altres variacions, com La Lluna (al costat del Portal de l'Àngel), on alguns dies els preparen amb encert en versió tempura (arrebossats). I així des de Sants (el local Carmen s'hi ha especialitat), a Horta-Guinardó (El Jardí de l'Àpat) i fins i tot a la zona alta.

Notícies relacionades

Sense anar gaire lluny, el restaurant The Garden del luxós Hotel Juan Carlos I els serveix en proposta gastronòmica (50 euros, però hi ha carxofes, bufets d'amanides, formatges i postres, i vi) o amb paquet d'estada (per a escapades a Barcelona) per atipar-se com un lladre i dormir en una de les seves habitacions per 220 euros per a dues persones.

Fonts del grup Husa destaquen que es preparen a la graella, a la vista, i atrauen tant turistes intrigats com públic local. I tots guarden el seu secret per a la salsa romesco, tan important com l'hortalissa perquè la litúrgia sigui total. I la digestió feliç.