PER CUINAR EL CAP DE SETMANA

Retorn a la cuina quotidiana

Passats els excessos nadalencs, és l'hora de tornar a la cuina del dia a dia. El mercat del Ninot, que ocupa una carpa provisional fins que s'acabin les seves obres de reforma, ofereix bon producte de temporada.

2
Es llegeix en minuts
MIQUEL SEN

El mercat del Ninot deu el seu nom al mascaró de proa d'un veler que durant anys va ser la insígnia d'aquesta plaça. Tot i que ara el mascaró es conserva al Museu Marítim, el nom deninotha quedat lligat a la història d'aquest mercat. En plena remodelació, continua tenint una pulsió poderosa, propiciada per la seva fama de ser una de les places més econòmiques de Barcelona.

Com que després de tants excessos s'ha de tornar al bon criteri, és a dir, a la cuina del producte de temporada, la idea de comprar carxofes agafa rellevància. Al marge del seu ampli receptari, estan a molt bon preu, sense les fulles ennegrides per les últimes gelades que les van afectar abans de Nadal. Per menys d'un euro podem comprar a la parada de la pagesa aquesta verdura dietètica, bàsica en la preparació d'arrossos de bacallà.

Per adquirir bon bacallà, al Ninot disposem de la presència de Timoteo Cagigal, un miner palentí que fa 40 anys va venir a passar uns dies a Barcelona i ja no va tornar a la seva terra sinó que es va convertir en un expert en pesca salada. Ven bacallà islandès, morros que valen uns 21 o 25 euros el quilo, segons la peça; cocotxes perfectament dessalades a 22,50 euros, i anxoves del Cantàbric, firmades per Leonardo. Després d'anys de veda, les anxoves Leonardo són un aperitiu important, a un euro la peça. Les anxoves, com el bacallà, justifiquen el seu preu perquè no es crien en bateria, sinó que s'han de pescar i després manipular d'una en una. El bacallà té la seva gran recepta barcelonina preparat a la llauna, segons un invent que probablement va néixer a la taverna El Tall de Bacallà, que estava situada a la cantonada de la Rambla amb el carrer de l'Hospital.

Notícies relacionades

L'oferta de peix fresc planteja diferents variables, que inclouen els llobarros de bona mida a 19,96 euros el quilo, que venen el Miquel i la Yolanda a la parada número cinc. Atenció a les carnoses galeres, ja que a 12 euros el quilo suggereixen la possibilitat de cuinar-les a la planxa, amb arrossos i sopes. Res a dir de les gambes a 79 euros, però sí que val el recordatori de la qualitat gastronòmica dels peixos low cost, maires d'Arenys a 7,50 euros el quilo, verats a 6,90 euros -que ven la parada de Ribera-, les sardines, a 4,99 euros i els calamars que podem comprar a partir de 8,99 euros el quilo.

És un cistell del mercat que s'ha d'equilibrar amb les fruites que ens defensaran dels atacs de la vida després de festes. Feu lloc a les mandarines amb les tullupol a 2,60 euros quilo i a les taronges, un autèntic antídot contra els excessos.