PROPOSTA D'UN NOU CALENDARI A PARTIR DEL 2012

El Govern també vol un festiu durant la 'setmana blanca'

La consellera Serna advoca per reduir ponts a favor de l'economia

La consellera Mar Serna.

La consellera Mar Serna.

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO
BARCELONA

Afortunadament per a l'Ajuntament de Barcelona el calendari autonòmic dels dies festius per al 2011 ja està publicat alDiari Oficial de la Generalitat, de manera que ja no hi pot haver méscontraprogramacióque la de la segona Pasqua (el dilluns 13 de juny), una festa reservada l'any que ve pel Govern per a tot Catalunya quan era l'opció habitual de Barcelona, cosa que va portar el municipi a haver de buscar-ne una altra i decretar el polèmic 14 de febrer. I és afortunadament perquè després de la polseguera que ha aixecat entre diversos sectors el fet de triar Sant Valentí com a segona festa local a la ciutat, una opció que té les hores comptades a favor del 7 de març (el dilluns que comença les noves vacances escolars), la consellera de Treball, Mar Serna, va advocar ahir per situar un dia de descans laboral coincidint, precisament, amb lasetmana blanca. I va apostar perquè fos un dilluns.

Però això ja seria per al 2012, quan probablement Barcelona podrà tornar a escollir si així ho desitja com a segona festa local, juntament amb el dia de la Mercè, la segona Pasqua (llevat que torni a triar-la la Generalitat). Si fos festiu a tot Catalunya, el primer dilluns de les vacances escolars comptaria amb el beneplàcit tant del comerç, que aplaudeix aquesta data perquè no és excessivament perjudicial per a les vendes, com de la majoria dels pares que s'enfronten a una setmana de festa dels seus fills.

La principal raó per la qual Serna, en declaracions a Rac-1, es va mostrar partidària de modificar el calendari és perquè considera que està «desfasat». «Els 14 festius anuals es poden distribuir millor, d'una manera més equitativa», va dir, i va considerar una bona opció «situar alguna festa quan els nens tenen lasetmana blanca».

DIES 'MOVIBLES' / I en aquest sentit, va apostar perquè els descansos caiguin en dilluns per afectar menys la producció: «Una cosa és que hi hagi un festiu al mes que no caigui en dilluns i una altra de ben diferent és que sigui més d'un festiu. No és bo per a l'economia i considero que hem de fer una reflexió sobre el calendari laboral». La consellera va dir que «ningú entendria que algunes dates es fessin un altre dia», com ara l'Onze de Setembre, Nadal i Sant Esteve, però que «n'hi ha d'altres que es podrien moure i passar-les al dilluns», com per exemple el 15 d'agost (l'Assumpció ) o el 8 de desembre (la Immaculada).

Notícies relacionades

Enquesta sobre la nova festivitat a

www.elperiodico.cat