al gra
«Tots tenim a casa un laboratori per experimentar»

«Tots tenim a casa un laboratori per experimentar»_MEDIA_1 /
La fundació Alícia (Alimentació i Ciència), a Sant Fruitós de Bages, és un potent microscopi d'investigació gastronòmica. Ferran Adrià, Carme Ruscalleda, Joan Roca i Ramon Freixa recolzen l'examen científic de components culinaris amb els quals s'experimenta, amb vista a una alimentació sorprenent i saludable. Ciència, cuina i art comparteixen protagonisme als tallers de la fundació i del centre Arts Santa Mònica pensats per a tothom. Avui, Patrícia Homs dirigeix un d'aquests tallers per a famílies.
-¿Què fan en un centre d'art una batedora elèctrica i una proveta amb oli i aigua?
-La manipulació dels components alimentaris permet crear textures, això és art. Als nens, fins i tot, és una cosa que els resulta màgica. A més, el taller es fa enmig d'una exposició sobre la mateixa temàtica: Matèria condensada. Cuinar ciència, que es podrà veure fins al 5 de desembre.
-¿Què es descobreix a la mostra?
-L'exposició parla dels hàbits alimentaris saludables. També dels estris més diversos, des d'un morter del neolític fins a una liofilitzadora i un termòstat per aconseguir temperatura constant. Tot plegat conviu en la cuina actual.
-¿Hi ha alguna cosa per experimentar en l'exposició?
-Sí, olfacte i gust es posen a prova. S'invita a endevinar els ingredients d'un plat i a realitzar un test del gust amarg, que no tothom té la capacitat de sentir.
-¿No? ¿Per falta de sensibilitat?
-El Centre de Regulació Genòmica està portant a terme un estudi que té l'objectiu d'aclarir si el gust amarg està determinat genèticament o no, perquè és cert que hi ha qui no el percep. Els resultats dels tests que fa la gent a l'exposició els introduïm a l'ordinador per a aquest estudi.
-¿I al seu taller, quins experiments fan?
-Veiem com es pot barrejar oli i aigua utilitzant xantana, un hidrat de carboni que actua com a emulsionant; creem textures gelatinoses en sucs o sopes a partir de l'agar-agar, una substància derivada d'algues marines; esferifiquem i canviem la textura, per exemple, d'uns pèsols.
-¿Quin és el gran objectiu final de l'exposició i els tallers?
-Adonar-se que tots tenim a casa un laboratori per experimentar. A la nostra cuina, i amb elements que utilitzem cada dia, podem entendre cada dia una mica més la ciència.
Notícies relacionades'EMULSIONA, GELIFICA I ESFERIFICA'. Taller familiar. Arts Santa Mònica. La Rambla, 7.
12.00
- Tecnologia «Guanyava 150 K a l’any, ara sobrevisc venent a eBay»: l’enginyer que va perdre la feina per la IA
- Baralla a cops de destral i pales a Lloret de Mar
- La factura de l’energia nuclear
- Mossos identifica el santvicenti desaparegut com el jove mort atropellat a Viladecavalls fa deu dies
- Canvis en l’ordenança de civisme Barcelona deixarà de multar les prostitutes i castigarà més els clients i publicitar sexe de pagament
- Avís de la Guàrdia Civil: a partir d’ara, no es pot deixar això a la guantera del cotxe
- Mossos identifica el santvicenti desaparegut com el jove mort atropellat a Viladecavalls fa deu dies
- LAMINE YAMAL, AITANA... La Pilota d'Or es concedirà el 22 de setembre
- Les claus de la inversió La nova llei de barris de Catalunya: ¿què és i quins municipis podran beneficiar-se'n?
- Canvis en l’ordenança de civisme Barcelona deixarà de multar les prostitutes i castigarà més els clients i publicitar sexe de pagament