al gra

«Tots tenim a casa un laboratori per experimentar»

«Tots tenim a casa un laboratori per experimentar»_MEDIA_1

«Tots tenim a casa un laboratori per experimentar»_MEDIA_1 / CAROLINA CALUORI

1
Es llegeix en minuts
CARME ESCALES
BARCELONA

La fundació Alícia (Alimentació i Ciència), a Sant Fruitós de Bages, és un potent microscopi d'investigació gastronòmica. Ferran Adrià, Carme Ruscalleda, Joan Roca i Ramon Freixa recolzen l'examen científic de components culinaris amb els quals s'experimenta, amb vista a una alimentació sorprenent i saludable. Ciència, cuina i art comparteixen protagonisme als tallers de la fundació i del centre Arts Santa Mònica pensats per a tothom. Avui, Patrícia Homs dirigeix un d'aquests tallers per a famílies.

-¿Què fan en un centre d'art una batedora elèctrica i una proveta amb oli i aigua?

-La manipulació dels components alimentaris permet crear textures, això és art. Als nens, fins i tot, és una cosa que els resulta màgica. A més, el taller es fa enmig d'una exposició sobre la mateixa temàtica: Matèria condensada. Cuinar ciència, que es podrà veure fins al 5 de desembre.

-¿Què es descobreix a la mostra?

-L'exposició parla dels hàbits alimentaris saludables. També dels estris més diversos, des d'un morter del neolític fins a una liofilitzadora i un termòstat per aconseguir temperatura constant. Tot plegat conviu en la cuina actual.

-¿Hi ha alguna cosa per experimentar en l'exposició?

-Sí, olfacte i gust es posen a prova. S'invita a endevinar els ingredients d'un plat i a realitzar un test del gust amarg, que no tothom té la capacitat de sentir.

-¿No? ¿Per falta de sensibilitat?

-El Centre de Regulació Genòmica està portant a terme un estudi que té l'objectiu d'aclarir si el gust amarg està determinat genèticament o no, perquè és cert que hi ha qui no el percep. Els resultats dels tests que fa la gent a l'exposició els introduïm a l'ordinador per a aquest estudi.

-¿I al seu taller, quins experiments fan?

-Veiem com es pot barrejar oli i aigua utilitzant xantana, un hidrat de carboni que actua com a emulsionant; creem textures gelatinoses en sucs o sopes a partir de l'agar-agar, una substància derivada d'algues marines; esferifiquem i canviem la textura, per exemple, d'uns pèsols.

-¿Quin és el gran objectiu final de l'exposició i els tallers?

-Adonar-se que tots tenim a casa un laboratori per experimentar. A la nostra cuina, i amb elements que utilitzem cada dia, podem entendre cada dia una mica més la ciència.

Notícies relacionades

'EMULSIONA, GELIFICA I ESFERIFICA'. Taller familiar. Arts Santa Mònica. La Rambla, 7.

12.00