Ceramista i professora de tradicions japoneses
Misako Homma: "El samurai parava la guerra per prendre te amb l'enemic"

«El samurai parava la guerra per prendre te amb lenemic»_MEDIA_1 /
Els monjos budistes que van anar a estudiar a la Xina van tornar al Japó amb un preat tresor entre les seves mans. El te que avui compartim Orient i Occident guarda, als seus països d'origen, un fecund sentit que traspassa la seva consistència gastronòmica. Avui, Misako Homma i les seves companyes japoneses del ChaDo-Raku (disfrutar en el camí del te) mostraran secrets del ritual que amplifica el plaer de degustar aquesta infusió.
-¿Què simbolitza el ritual del te?
-Una aturada en les nostres obligacions quotidianes per compartir el plaer de la beguda, amb tots els sentits, i un temps per al recolliment personal.
-¿Tots els sentits hi juguen?
-Sí. Es contempla la decoració i els estris, s'escolta com bull l'aigua, s'ensuma l'aroma, s'agafen els bols on se serveix la beguda i es degusta.
-¿Quins ingredients configuren una completa cerimònia del te?
-Tot comença amb una carta, quan s'envia i es rep la invitació a la cerimònia. Després vénen els preparatius, el quimono, la decoració del jardí i de la sala destinada a la celebració, que pot ser el menjador. Tot i que al Japó hi ha cases exclusives per al ritual del te. El tipus de te més popular que es pren cada dia és te verd en fulla, però el de les grans celebracions és de fulla jove, de més qualitat, i en pols.
-¿Quines ocasions propicien el desplegament de tot el cerimonial?
-Qualsevol motiu pot servir. Però en la tradició japonesa, les grans cerimònies del te s'associen, sobretot, a la naturalesa. Canvis d'estació, la lluna plena, la primera nevada o els cirerers en flor.
-¿Mai se celebren així els canvis en la vida de les persones?
-Sí, una mudança, un canvi de feina o de categoria o un retrobament després de molt de temps de separació entre amics o familiars també en són motius.
-¿Què recorda d'aquells rituals del te en la seva infància?
-Hi havia anat, però no m'interessaven. El que tenim a l'abast, moltes vegades, no ho valorem. Va ser a Espanya, gràcies a una mestra japonesa del te, on se'm va despertar un gran interès per la cultura del meu país. El contrast amb la d'aquí em va fer, fa 20 anys, connectar amb la meva tradició.
-¿Es menja i es parla durant la cerimònia del te?
-Es mengen pastissets dolços, però gairebé no es parla. Tot s'aparca. Fins i tot el samurai deixava la seva espasa i parava la guerra per prendre te amb el seu enemic.
'CERIMÒNIA DEL TE AMB CHADO-RAKU'. Ateneu Barcelonès. Canuda, 6. També a les 20.30 i 21.30 hores. 5 euros. Emmarcat en
Notícies relacionadesel Festival Àsia.
19.30
- Detenen una parella amb sis primats bebès ocults als genitals
- Referent social Mor Enric Morist, el somriure enmig del desastre
- Entrevista Giuseppe Russolillo, president de l’Acadèmia de Nutrició: «El dejuni intermitent no ha sigut concebut per perdre pes i pot posar en risc la salut»
- Barcelona prorroga 24 hores el permís d’obres al Camp Nou
- Investigació ‘La casa dels horrors’ d’Oviedo tenia un desmesurat consum d’aigua i una sala d’estudi per als tres nens
- Detenen una parella amb sis primats bebès ocults als genitals
- Apagada Què ens passa amb la fi del món?
- Referent social Mor Enric Morist, el somriure enmig del desastre
- Enquesta flaix Gairebé un 60% dels espanyols veuen «insuficient» la informació del Govern durant l’apagada, segons el CIS
- El moment del vi Falset obre la temporada primaveral de fires i mostres vinícoles a Catalunya