Farmacèutic

Jordi Lluís Huguet: «Per obtenir una poma es necessiten 60 litres d'aigua»

«Per obtenir una poma es necessiten 60 litres daigua»_MEDIA_1

«Per obtenir una poma es necessiten 60 litres daigua»_MEDIA_1 / JORDI COTRINA

2
Es llegeix en minuts
ERICA ASPAS
BARCELONA

L'Aula de l'Aigua és una oenagé que treballa per difondre la importància de l'aigua i conceptes bàsics que la gent normalment desconeix. El seu coordinador, Jordi Lluís Huguet, oferirà avui una conferència sobre L'aigua virtual a La Fàbrica del Sol, però cada dimarts i dijous es programen xerrades a la seu de l'entitat (vegeu la pàgina web www.auladelaigua.org).

­-¿Què és l'aigua virtual?

-És l'aigua que no es veu. L'urbanita pensa en l'aigua que beu o que utilitza per dutxar-se. L'aigua virtual és l'empremta ecològica, el volum total d'aigua que s'utilitza per produir un bé, un servei i, sobretot, un producte.

-¿Ens en podria posar algun exemple?

-Per aconseguir una poma, que pot pesar molt poc, es necessiten 60 litres d'aigua. Per a un cafè, 140, i per a un got de llet, 250 litres. La típica hamburguesa amb patates fregides suposa 2.600 litres, i un quilo de vedella, 16.000 litres d'aigua. Totes aquestes dades les proporcionen la FAO i altres entitats que són les que fan aquests càlculs.

-Espanta una mica.

-Sí, això explica per què la població de la major part del món és vegetariana. La quantitat de verd que es necessita per criar una vaca implica la utilització de molta aigua. De la mateixa manera que es mira el CO2 de l'atmosfera hauríem de pensar també en l'aigua que es gasta.

-¿En la indústria passa el mateix?

-Es considera que per cada euro que es paga per un vehicle suposa 120 litres d'aigua en la seva fabricació.

-¿Què proposen per canviar aquest ús desmesurat?

-Intentem difondre alternatives com filtrar l'aigua a casa en comptes de comprar aigua embotellada. Hi ha diverses empreses que tenen fonts de purificació d'aigua per osmosi als seus centres en comptes de màquines expenedores d'aigua i refrescos envasats.

-¿Ha canviat l'actitud de la gent sobre l'estalvi d'aigua?

-Es va aconseguir un canvi d'hàbits, però ja ha passat la pressió mediàtica que hi va haver l'estiu del 2008. No se'ns ha acabat d'educar del tot bé, perquè es continua malgastant.

-¿I per què seguim consumint tan tranquils?

-Els agricultors sí que saben quina importància té l'aigua. A la ciutat, quan volem aigua pensem en l'aixeta i quan volem llet, en el tetrabric. Si un any hi ha sequera ens toca córrer, però normalment no hi pensem. Jo també em pregunto per què seguim impassibles. Suposo que és perquè no ens en ha faltat. A tot això s'hi ha de sumar el canvi climàtic. Cada vegada plou una mica menys, però cada vegada som més i demanem més aigua. Hem de canviar el xip.

-Llavors, ¿estem suspesos?

-Quan la gent té interès, ja està aprovada. Però ¿per què no es fan campanyes en contra de les ampolles de plàstic si contaminen molt més que les bosses de plàstic? Perquè darrere hi ha grans companyies a les quals no els interessa que se sàpiga.

Notícies relacionades

CONFERÈNCIA 'L'AIGUA VIRTUAL'. La Fàbrica del Sol. Passeig de Salvat- Papasseit, 1.

18.30