DESAFORTUNAT ACCIDENT

La gran balena del Museu de Ciències Naturals de Barcelona es trenca quan havia de ser restaurada

La mandíbula, un dels ossos més grans de l'esquelet, ha caigut des de tres metres d'altura i ha acabat feta miques

Dos tècnics del Museu de Ciències Naturals examinen avui l’esquelet de la balena, ja sense la mandíbula, que s’ha trencat mentre la desmuntaven per restaurar-la.

Dos tècnics del Museu de Ciències Naturals examinen avui l’esquelet de la balena, ja sense la mandíbula, que s’ha trencat mentre la desmuntaven per restaurar-la. / JOAN CORTADELLAS

1
Es llegeix en minuts
ANTONIO MADRIDEJOS / Barcelona

L'enorme esquelet de balena que presideix el Museu de Ciències Naturals de Barcelona, al parc de la Ciutadella, s'ha trencat per la mandíbula quan uns tècnics especialitzats procedien a desmuntar-la per ser restaurada. L'os, el més gros de tot el cetaci, amb un pes pròxim als 160 quilos, ha caigut a terra des d'uns tres metres d'altura i ha acabat esmicolat en innombrables trossos, però no ha afectat la resta de l'esquelet.

Tant els responsables del museu com de l'empresa de restauració havien advertit de la delicada operació, ja que el pas del temps havia convertit els ossos en una espècie de pedra tosca molt fràgil. La balena, un dels símbols del museu, va ser trobada encallada en una platja de la Costa Brava el 1862 i des del 1928 estava exposada a Barcelona. Després d'uns treballs de restauració, l'objectiu era tornar a exposar l'animal a la nova seu del museu, al Fòrum.

Notícies relacionades

Restauració encara factible

La restauració de la peça "és totalment factible", van informar els responsables de l'operació, encara que lògicament els treballs seran més ardus. De fet, l'animal original ja no estava complet, perquè li faltaven diverses vèrtebres i part de les extremitats davanteres. Ara s'intentarà acoblar els trossos supervivents i es reconstruiran amb resina en els casos més complexos.