DOL A L'URBANISME CATALÀ
Mor Bet Figueras, pionera del paisatgisme en arquitectura
Entre el seu ampli llegat destaca la seva aportació al Jardí Botànic de Montjuïc
subjugar, domesticar els grans espais oberts, no acotats i gairebé sense referències. Aquest va ser el repte vital de Bet Figueras, arquitecta paisatgista morta ahir als 53 anys, víctima d’un càncer. En un moment en què el paisatgisme a Catalunya tenia uns referents remots, com Nicolau Maria Rubió i Tudurí i Josep Fontseré, més lligats a la jardineria que pròpiament a l’espai –àmbit de treball de l’arquitectura–, Bet Figueres va ser, amb la també malaguanyada Rosa Barba, la introductora d’una nova forma d’intervenir en espais, naturals o no, de difícil control. El seu funeral se celebrarà avui a les 16.30 hores, al tanatori de la Ronda de Dalt.
L’arribada dels ajuntaments democràtics i, per tant, d’un afany regenerador en la urbanística va arribar no només a places i carrers, sinó a parcs, platges, jardins i espais fluvials. Va ser aquest l’hàbitat en què Figueras va desenvolupar la seva obra. A diferència d’altres paisatgistes, més que desenvolupar una obra pròpia va preferir col·laborar amb grans arquitectes, als quals va encomanar a poc a poc el valor de l’element vegetal en els seus projectes. Dels arquitectes, la creadora va absorbir-ne la versatilitat.
GRAN COL·LABORACIÓ / D’entre tots els arquitectes amb qui va treballar, s’ha de destacar, potser, la tasca realitzada amb Carlos Ferrater. Junts van intervenir a les illes de la Vila Olímpica, el 1992, i al jardí Botànic (1999), projecte pel qual van obtenir el premi FAD.
Va col·laborar, també, en la configuració de l’última gran transformació urbana viscuda a Barcelona, la zona Fòrum, una àrea difusa, sense límits, on Figueras, a més de la seva coneguda capacitat de treball, va donar sempre mostres de jovialitat i dolçor, tant amb els seus col·laboradors directes com amb qualsevol que treballés a les oficines d’Infraestructures del Llevant, l’empresa municipal que va realitzar les obres.
Entre el llegat de Figueras hi ha perles com el roserar del parc de Cervantes a Barcelona, el jardí privat de l’arquitecte Óscar Tusquets, el de Bodegas Bilbaínas a Haro (la Rioja); el restaurant El Bulli, a Roses, i els hotels La Florida i Omm, a la capital catalana.
Donat el desert existent a Espanya pel que fa al paisatgisme, Bet Figueras es va formar a Berkeley (EUA), i Edimburg. Membre del Landscape Institute, també va treballar perquè aquesta disciplina tingués el seu lloc, encara que fos com un oasi, a la facultat d’arquitectura de Barcelona, a través dels màsters. Un oasi mediterrani, és clar, com li agradava a ella.
- ‘La cita’ Sandro Rosell i els seus amics especials de presó: dos funcionaris, dos exinterns i un capellà
- BARCELONEJANT Cunyades de luxe en la gala més top
- Polèmica RTVE demanarà una auditoria del televot espanyol després del suport aclaparador a Israel
- Àustria guanya Eurovisió i Melody s’immola
- Prèvia del derbi català Un nou vídeo de l’atropellament massiu a Cornellà revela que la conductora ja havia arrossegat aficionats abans