Millora d'un emblema de BCN

La Boqueria restaurarà el pòrtic i l'avançarà a primera línia de la Rambla

La reforma començarà a la primavera i obligarà a retirar l'estructura, que estarà 6 mesos al taller

3
Es llegeix en minuts

Manuel Ripoll és d’aquelles persones que tenen la ventura de caure bé a gairebé tothom. No són els seus 76 anys, ni el seu verb desacomplexat, ni el seu càrrec de president dels comerciants de la Boqueria. Deu ser un aliatge de naturalitat i afecte pel mercat que fa que els uns i els altres el mirin i l’escoltin. Aquest sisè sentit de la senzillesa devia ser determinant perquè un banc s’oferís a pagar un projecte que l’ajuntament va ajornar per falta de pressupost: restaurar el pòrtic de l’entrada del recinte i col·locarlo a l’altura de la Rambla, on tothom, natiu o pelegrí, pugui veure que allà hi neix un dels emblemes de la ciutat.

Tot va començar a forjar-se fa poc més d’un any. Ripoll exercia d’amfitrió i guia per a Alfredo Sáez, conseller delegat del Banco Santander, que visitava i flairava la Boqueria amb els sentits desfermats. En un moment de la passejada, el banquer va exhalar un halo de generositat i va preguntar de quina manera l’entitat podia ajudar el mercat. Ripoll no ho va dubtar i va assenyalar l’arc; li va explicar el projecte i Sáez va tornar a Madrid amb la promesa d’estudiar el pla. Dijous passat, i després d’uns mesos de nits i fotos per oblidar, el cap dels paradistes va rebre la trucada amb prefix 91 que esperava: el banc donava l’okals prop de 160.000 euros necessaris per a la reforma.

«QUE TOTHOM HO VEGI» / «Creiem que l’arc no es veu bé on està, que fa falta revaloritzar-lo, restaurar-lo i portar-lo a la Rambla perquè tothom en pugui disfrutar», assegurava ahir Ripoll a aquest diari. El pla inclou desmuntar l’estructura, portar-la a un lloc adequat per polir-la, reformar-la, instal·lar un sistema perquè pugui il·luminar-se i portar-la de tornada al cap de sis mesos per col·locar-la al costat del carrer.

L’ajuntament estava al corrent de la iniciativa, però la falta de pressupost va obligar a ficar-la a la carpeta de tasques pendents per al pròxim mandat. «Si ho paga un altre, endavant», van assegurar ahir fonts del districte de Ciutat Vella. La Boqueria demanarà cita els pròxims dies amb la regidora Itziar González per informar-la de l’acord que permetrà que el consistori no hagi de posar ni un cèntim per netejar el cutis del mercat. «L’ajuntament es pot anotar un bon punt sense rascar-se la butxaca», va assenyalar Ripoll.

Ara només falta que el calendari es compleixi i que el Santander mantingui la seva petita partida per a Barcelona, una xifra humil si es té en compte que el banc gastarà 200 milions d’euros en cinc anys per patrocinar el Ferrari de Fernando Alonso. El mercat vol que la retirada del pòrtic coincideixi amb l’inici de les obres a la plaça de la Gardunya, que haurien de començar al març o l’abril i que convertiran la rebotiga de la Boqueria en una gran porta d’entrada al Raval o, com ho va definir la regidora Itziar González, a la nova «àgora» del barri. «Quan estigui col·locada serà el nostre millor reclam», va augurar Ripoll.

Notícies relacionades

L’activitat del recinte era ahir aliena al projecte perquè del que es tracta és de vendre. Pinotxo,àlter egodel restaurador Juan Bayén, assegurava des de la seva barra ràpida que està «encantat amb el projecte» i que és «una de les bones idees» que ha tingut Ripoll. La Fruiteria Vidal s’assabentava del pla per la premsa i no ho veia gens clar. «¡Però què dius!», es ruboritzava una dona que no donava crèdit ni credibilitat a la proposta. Daniel, un dels empleats, també arrufava el nas. «Trencarà amb tot i es confondrà amb les façanes del carrer», resumia.

En el que tots coincideixen, pòrtic sí o pòrtic no, és en la necessitat que el mercat de la Boqueria recuperi el prestigi. «Ens han tractat de manera injusta i criminal», va concloure el president.