repercussions MEDIAMBIENTALS d'UNA CONSTRUCCIÓ SUBMERGIDA
Les deixalles marines s'encallen en el nou espigó de la Mar Bella
Els residus sòlids s'estanquen al dic construït per evitar la fuga de sorra

Un submarinista mostra una cadira de plàstic de xiringuito trobada al nou espigó de la Mar Bella, la setmana passada.
El nou mur submergit que tanca de punta a punta la platja de la Mar Bella, i que es va acabar ara fa un parell de mesos com a solució per evitar la fuga de sorra, s’ha convertit en una estructura que reté a la platja les deixalles sòlides abocades al mar.
Llaunes de cervesa, objectes metàl·lics, escales, compreses i fins i tot cadires de bar són algunes de les escombraries que aquest diari ha pogut descobrir al fons marí de la Mar Bella, en una immersió assistida per un equip del centre de busseig Vanas Dive de Barcelona.
Com que fa poques setmanes que es va acabar la construcció del mur, encara no s’ha generat una situació desbordant, però a alguns usuaris que coneixen l’entorn, esportistes i ecologistes els fa por que amb l’arribada de l’època de pluges, quan els col·lectors es desborden i els residus sòlids arriben en gran quantitat al mar, el nou mur intercepti les escombraries i converteixi la Mar Bella en un sorral insalubre.
Fins ara,l’ajuntament retira els residus sòlids flotants, però només neteja el fons marí en campanyes esporàdiques.
Malgrat les retencions d’escombraries, l’espigó també comença a generar alguns efectes positius. Les noves pedres s’han convertit en un refugi artificial que ha atret fauna marina. Així, aquests dies els submarinistes hi poden veure bancs de peixos i alguns exemplars de sípies i pops petits.
L’estructura està construïda a uns 200 metres de la riba i en posició perpendicular a la costa, de manera que uneix els dos espigons dels extrems i tanca del tot la platja. Això, segons molts ecologistes i esportistes aquàtics, la converteix en una piscina salada.
Així mateix, els submarinistes asseguren que el nou mur submergit també ha generat un corrent nou, que crea un «forat d’escombraries» en les restes d’una vella plataforma submergida que utilitzaven antigament els vaixells per descarregar combustible.
Notícies relacionadesSOLUCIÓ EN PROVES // Els dubtes sobre les conseqüències ambientals de l’obra, que alentirà la renovació de l’aigua i n’augmentarà la temperatura, van fer que el Ministeri de Medi Ambient i l’Ajuntament de Barcelona, responsables de les obres, prenguessin una decisió preventiva: el mur es provarà a la Mar Bella i si no genera problemes ambientals notoris s’estendrà els mesos vinents a les platges del Bogatell, la Nova Mar Bella i Llevant.
L’espigó impedeix que l’aigua del mar arribi a la platja des del terra fins a vuit metres d’altura i només permet que es renovi en els dos metres més pròxims a la superfície. El Ministeri de Medi Ambient ha reconegut que l’obra farà augmentar la temperatura de l’aigua, però ha descartat que ocasioni danys ambientals rellevants.
- Baix Llobregat A la venda la mansió de luxe on va viure un exjugador del Barça a Gavà: espectacular i exclusiva
- Detectat un linx ibèric en llibertat a Catalunya
- Ple del Parlament Sílvia Orriols, als diputats de Junts: «Són la marca blanca d’Aliança. Benvinguts a l’extrema dreta»
- AVENÇ La IA com a aliada en el diagnòstic precoç, Tema del Diumenge
- Una llegenda blanca Cop de porta del Madrid a Modric