REHABILITACIÓ D'UNA ESTACIÓ DEL SUBURBÀ BARCELONÍ

La parada de metro de Liceu no recuperarà els rètols forjats

TMB assegura que la solució compleix la normativa i respecta l'estructura original

La parada de metro de Liceu no recuperarà els rètols forjats_MEDIA_2

La parada de metro de Liceu no recuperarà els rètols forjats_MEDIA_2 / GUILLERMO MOLINER

2
Es llegeix en minuts

Malgrat que va durar tres anys, la reforma interior i exterior de la parada de metro de Liceu ha quedat incompleta. És el opinen diverses entitats ciutadanes i el grup municipal del PP, que asseguren que l'ajuntament ha incomplert el compromís de conservar els forjats que decoraven les dues boques d'accés a la Rambla.

L'empresa pública de la Generalitat Gisa i Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) van iniciar el 2005 una profunda rehabilitació de la històrica estació, inaugurada el 1925. En una primera fase es van instal.lar dos ascensors d'accés i, posteriorment, es va executar la reforma arquitectònica, que va ser complexa per la mida reduïda de l'estació --té les andanes més petites de la xarxa-- per l'antiguitat i per la ubicació. Durant les obres es van trobar fins i tot restes arqueològiques.

Segons els denunciants, la reforma exterior preveia inicialment l'eliminació de tots els forjats, tant els de les baranes com els pinacles i els rètols lluminosos. Aquests destacaven per la seva inspiració modernista, que evocava les famoses parades d'estilart nouveaudel metro de París, i perquè incloïa l'anagrama de la companyia Gran Metro de Barcelona (GMB), responsable de la construcció de la primera línia de ferrocarril metropolità de la ciutat, entre la plaça de Catalunya i la de Lesseps (1924), i la seva posterior prolongació fins a Liceu. Aquesta parada s'havia convertit, amb el pas del temps, en l'última que conservava aquesta decoració, cosa que va originar una campanya ciutadana per reclamar que fos restaurada.

VIDRE I ALUMINI

Els forjats es van retirar i la parada es va fer amb els elements estàndard de la resta de la xarxa: baranes de vidre i alumini i rètols amb nou disseny i anagrama. Malgrat tot, l'ajuntament va acceptar finalment recuperar els elements originals, tot i que adaptant- los a l'actual normativa. I aquí és on hi ha el quid de la qüestió, ja que l'única cosa que s'ha reposat han estat les baranes i el símbol de GMB. Segons fonts de TMB, la resta d'elements incompleixen els paràmetres tècnics i de seguretat. També posen en dubte el verdader valor patrimonial dels forjats. "No són modernistes, ni tampoc resisteixen cap mena de comparació artística amb el referent de París", expliquen.

Notícies relacionades

Els defensors de la restauració íntegra reconeixen que eren una "reproducció", però matisen que s'havien consolidat com una "icona" de la ciutat. Alberto Fernández Díaz (PP) comparteix aquest punt: "Representen la imatge tradicional de la Barcelona artística i formen part de la personalitat de la Rambla".

La rehabilitació interior, a la qual TMB va voler donar-li un tractament especial pel seu simbolisme, tampoc s'ha finalitzat com estava previst. El projecte incloïa entre els nous plafons de disseny, amb fulles de plàtans dibuixades, imatges que al.ludien a edificis emblemàtics de la Rambla (l'òpera, la Boqueria, la plaça Reial o la Virreina). No obstant, aquestes vitrines s'han acabat ocupant amb anuncis publicitaris. Segons TMB, es tracta d'una solució provisional, a l'espera d'una segona fase, tot i que encara no té cap data concreta.